Sjetili se da Sveti Stefan izdaju džabe

Zakupac, koji godinu i tri mjeseca na ime zakupnine nije ni cent uplatio na račun HTP Budvanska rivijera dugovaće 15. jula čak 2,1 milion eura
18 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Rajko Milić
Sveti Stefan, Foto: Rajko Milić
Ažurirano: 04.07.2012. 08:28h

Premijer Igor Lukšić izjavio je da država nema ambicije u dužem roku da privatizuje grad hotel „Sveti Stefan“, naglašavajući da će Adriatik propertis morati da plati dug za zakupninu. Adriatikom upravlja grčka Restis grupa.

On je rekao da je zadužio Ministarstvo turizma da ugovori sastanak zakupca sa Budvanskom rivijerom da bi se dogovorio način isplate zaostalog duga. Zakupac, koji godinu i tri mjeseca ni cent nije uplatio na račun hotelske grupe Budvanska rivijera, dugovaće 15. jula čak 2,1 milion eura.

Upitan kada će se i kako Vlada izjasniti na zahtjev zakupca da se snizi zakupnina, oprosti dug iz 2011. po tom osnovu, produži zakupninu, Lukšić je odgovorio da čekaju stručni izvještaj Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta.

Lukšić je najavio i segmenatciju hotelske grupe, odnosno odvajanja onog dijela koje je gazdovalo hotelskim kompleksom Sveti Stefan i vilom Miločer

"Teško je tolerisati neplaćanje tih obaveza koje su se u međuvremenu nagomilale. Dogovorili smo se da posredstvom Ministarstva turizma, Budvanska rivijera i zakupac obave razgovor kojim bi definisali dinamiku plaćanja svih obaveza. A da istovremeno Opština Budva ubrza realizaciju prostorno planske dokumentacije, što je preduslov nastavka investicijama. Nema izgradnje novog kapaciteta na Kraljičinoj plaži dok se ne stvore prostorno planske pretpostavke. Moramo biti svjesni toga kada je dat u zakup Sveti Stefan, čitav niz događaja je usložnjavao proces i odlagao konačno otvaranje tog hotela., što treba uzeti u obzir. Da bi o svemu tome mogli suditi moramo dobiti izvješataj sa strukturom ulaganja“, zaključio je Lukšić.

Izdvajjaju ”Sveca” iz Budvanske

Lukšić je najavio i segmenatciju hotelske grupe, odnosno odvajanja onog dijela koje je gazdovalo hotelskim kompleksom Sveti Stefan i vilom Miločer. On nije isključio da se sadašnji hotelski kapaciteti Budvanske privatizuju, ali da to nije nužno, već da će čekati “ozbiljnog strateškog partnera”.

"Treba razmišljati strateški, u pravcu koji bi podrazumijevao drugačiji tretman Svetog Stefana u odnosu na ostatak Budvanske rivijere, jer je pod zakupom. I država nema ambicija ni u dugom roku da privatizuje Sveti Stefan. To bi podrazumijevalo segmetntaciju preduzeća i potrebu za partnerom. Da bi to mogli uraditi, Budvanska rivijera bi kroz kooperaciju sa ekspertima pripremila studiju koju bi, nakon što bi je Bord direktora razmotrio, dostavili Vladi da se opredijeli", naglasio je Lukšić.

Bonus video: