"Dobri smo im bili dok smo Lovćen pakovali u kutije Marlbora"

Okupljeni su apelovali na sve manjinske vlasnike akcija, bivše radnike i penzionere Duvanskog, da im se pridruže na sljedećem sastanku
119 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 19:12h

Manjinski akcionari Duvanskog kombinata odlučili su da formiraju nevladinu organizaciju preko koje će pokušati da se izbore za svoja prava i stvarnu vrijednost akcija koje imaju.

Na zboru održanom ispred kapije fabrike, kojem je prisustvovalo oko 50 radnika, odlučeno je da se ponovo okupe u ponedjeljak u devet časova kako bi usvojili odluku o osnivanju.

Okupljeni su apelovali na sve manjinske vlasnike akcija, naročito bivše radnike i penzionere Duvanskog, da im se pridruže na sljedećem sastanku, kako bi osnažili udruženje.

Glavni problem manjinskih akcionara Duvanskog je to što ih nema u vlasničkoj strukturi Novog duvanskog kombinata iako su imali 48 odsto akcija. Vlasnici preduzeća koje je formirano u novembru prošle godine su Vlada sa 75 odsto i Glavni grad Podgorica sa 25 odsto.

"Potpuno smo eliminisani iz vlasničke strukture Novog duvanskog, a manjinski akcionari su bivši i sadašnji radnici ovog preduzeća koji su godinama i decenijama stvarali i uvećavali kapital Duvanskog", kazao je predstavnik radnika Žarko Knežević čitajući pismo koje su uputili premijeru Igoru Lukšiću, ministrima ekonomije Vladimiru Kavariću, poljoprivrede Tarzanu Miloševiću, predsjedniku skupštinske Komisije za praćenje privatizacije Andriju Mandiću i predsjedniku Odbora direktora Novog duvanskog Branimiru Vujačiću.

"Dobri smo im bili dok smo "Lovćen" pakovali u kutije "Marlbora". Svi su se grebali o nas i primali plate. I po 36 sati smo radili bez prestanka, da bi nas sad na ovaj način izbacili"

Knežević je čitao pismo ispred kapije jer, kako su kazali, nije im dozvoljeno da uđu unutra jer je tako odlučio direktor starog Duvanskog Slavoljub Vukašinović.

Akcionari smatraju, a o tome su obavjestili i nadležne, da nova vlasnička struktura nezakonita i da je Vlada svjesno projektovala urušavanje Duvanskog zbog čega traže da im se objasni po kom osnovu je Vlada, kao najodgovornija za njihov ekonomski sunovrat, prisvojila kapital preduzeća kao i gdje je nestalo njihovih 48 odsto.

Duvanski je bio u programiranom stečaju, sada, kako su rekli, akcije radnika vrijede dva centa, a ostalih vlasnika po euro. Oni su pokušali da prisustvuju nedavnoj skupštini akcionara ali im je to zabranjeno. Radnici su do akcija došli novcem koji im je više godina odbijan od plata.

"Dobri smo im bili dok smo "Lovćen" pakovali u kutije "Marlbora". Svi su se grebali o nas i primali plate. I po 36 sati smo radili bez prestanka, da bi nas sad na ovaj način izbacili", kazali su ogorčeni radnici.

Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP) pozvao je zainteresovane strane i domaće strateške investitore da do 2. avgusta dostave ponude za gradnju nove fabrike te kompanije.

Zainteresovani investitori, kako se navodi u pozivu, treba da dostave ponude za gradnju fabrike po sistemu "ključ u ruke", dok je njen završetak planiran do 28. februara.

Ponude mogu dostaviti investitori koji otkupe tendersku dokumentaciju i koji posjeduju minimum tri godine iskustva u oblasti duvanske industrije, odnosno agroindustrije. Treba dostaviti i opis iskustva potrebnog za vođenje NDKP-a, kao i dokaze o tome.

"Ponuđači, koji ne ispunjavaju taj uslov, mogu učestvovati na tenderu ukoliko imaju godišnji poslovni prihod od najmanje tri miliona eura u poslovnoj godini koja prethodi javnom pozivu. Oni bi na taj način dokazali finansijski potencijal za razvoj i obavljanje djelatnosti akcionarskog društva", navodi se u pozivu.

Bonus video: