Pozitivna Crna Gora: Autoput ponovo predizborna priča

Poslije šest izgubljenih godina, desetine obećanja, pet propalih pregovora, svečanog otvaranja gradnje koja nikad nije otpočela...
13 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 14:20h

Najava nove runde pregovora sa Kinezima oko izgradnje autoputa predstavlja samo još jedno u nizu oživljavanja predizbornog obećanja za koje vladajuća koalicija nije stvorila realne osnove, kazao je Emin Duraković, član predsjedništva Pozitivne Crne Gore.

On smatra da se radi o početku predizborne kampanje manje članice vladajuće koalicije, i da to potvrđuje činjenica da je najavu pregovora objavio predsjednik SDP-a i Skupštine Ranko Krivokapić koji, kao predstavnik zakonodavne vlasti, u mogućim pregovorima nema nikakve nadležnosti.

“Međutim, ako malo bolje analiziramo ono što smo mogli čuti i pročitati posljednjih dana, lako možemo zaključiti da ovakav vid vođenja procesa izgradnje autoputa Bar–Boljari predstavlja nastavak lutanja, bez jasne strategije pregovaranja.

U mjesecima kada očekujemo rezultate studije koja se realizuje u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB) i našim evropskim partnerima, koji su pokazali spremnost da strateški i finansijski pomognu čitav proces, ali po njihovom modelu i pravilima gradnje, predstavnici vlasti najavljuju uzimanje ogromnog kredita sa uslovima nepoznatim javnosti i model gradnje koji je potpuno drugačiji od onog kojeg preferira EIB”, kazao je Duraković.

Trenutni presjek stanja, prema njegovim riječima, je da poslije šest izgubljenih godina, desetine obećanja, pet propalih pregovora, svečanog otvaranja gradnje koja nikad nije otpočela i potrošenog novca iz džepova građana, građani i dalje nemaju nijedan kilometar autoputa, ne znaju da li će se uopšte graditi autoput, kuda će biti građen, po kojem modelu i sa kojim novcem.

“Za nas u Pozitivnoj Crnoj Gori to pokazuje da pored nedovoljnog znanja i profesionalizma i nepostojanja političke i društvene odgovornosti vladajućih elita, ne postoji ni svijest o zaštiti državnih interesa i upravljanju resursima i projektima koji opredjeljuju našu budućnost snažnog aktiviranja Luke Bar, bez njene konkurentne konekcije na transevropsku transportnu mrežu (TEN-T), i bez saradnje sa državama uključenim u pomenuti koridor nema održivosti autoputa.

Ovo će biti ključna pitanja, sa kim god pregovarali. Pozitivna Crna Gora smatra da treba sačekati rezultate studije i elaborata koji se trenutno rade u saradnji sa EIB-om, pa onda vući dalje poteze u kojima više nemamo prava na grešku. Priča o izgradnji autoputa je primarno saobraćajno-transportna, zatim privredno-ekonomska, pa je nadalje projektantsko-dizajnerska, te finansijska, a na kraju graditeljska.

Moramo se pridržavati ovog redosljeda ukoliko želimo što prije da obradujemo građane prvim kilometrima autoputa koji treba da poveže jug i sjever Crne Gore, ali i integriše našu državu u jedinstven transportni prostor Evrope”, kazao je Duraković.

Galerija

Bonus video: