Bord "Monte puta" opet može da časti sebe

Na glavni račun Državnog trezora biće uplaćeno 630.000 eura, a 602.968 eura na račun KK Budućnost. Crnogorski olimpijski komitet i KK Mornar dobiće po 50.000 eura, a rukometni klub Lovćen moraće da se zadovolji sa 25.000 eura
54 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 31.05.2018. 18:49h

Vlada je donijela odluku o raspodjeli dobiti „Monte puta“ od skoro dva miliona eura, ali su ponovo ostavili mogućnost da bord direktora te državne kompanije sam sebi podijeli naknade "za rezultate".

Vlada je bordu kompanije, koja upravlja tunelom Sozina, ostavila da sami podijele 30 odsto profita, odnosno 581 hiljadu eura, a dosadašnja praksa je bila da sami sebi podijele nagrade.

Prestalih 70 odsto ili 1,35 miliona eura, Vlada je podijelila tako da će državni budžet dobiti samo 630 hiljada, a Košarkaški klub Budućnost 602.968 eura, Crnogorski olimpijski komitet i Košarkaški klub Mornar po 50 hiljada i Rukometni klub Lovćen 25 hiljada. Predlagač ove odluke na sjednici Vlade bio je ministar saobraćaja Osman Nurković, bivši direktor "Monte puta", koji je sada i član uprave KK Budućnost.

Prošle godine članovi borda "Monte puta" su sebi, izvršnom direktoru i direktoru poslovne jedinice za autoput podijelili za "dobre rezultate" po četiri dodatne prosječne plate u kompaniji ili po 2.830 eura neto plus minuli rad. Taj novac lani su dobili članovi borda iz 2016. godine Kemal Purišić, Jusuf Kalamperović i Aleksandar Bogdanović, direktor Nurković i šef poslovne jedinice Goran Vujović. U trenutku donošenja odluke Purišić i Nurković su već bili ministri, pa su i kao članovi Vlade potvrdili tu odluku. Tada je Vlada ukinula naknade za majke sa troje i više djece, kao i dječje dodatke za određene kategorije, što je izazvalo revolt u javnosti.

Ukoliko bord ponovo bude dijelio nagrade pravo na njih imali bi članovi borda i menadžmenta iz 2017. godine, a to su ponovo Kalamperović, Bogdanović i Vujović. Purišića i Nurkovića zamijenile su stranačke kolege Zahit Ličina i Junuz Mujević. Da li će to biti tako odlučuju "novi saziv" Kalamperović, Ličina i Aleksandar Žurić, koji je zamijenio Bogdanovića.

Bord je lani nižim menadžerima "Monte puta" podijelio po tri prosječne zarade ili po 2.130 eura, a svim zaposlenima po jednu prosječnu platu u toj kompaniji koja je u 2016. iznosila 710 eura.

Bonus video: