Prosječan kredit građanina 7.989 eura

Dok dug prema bankama kada su u pitanju građani iznosi po klijentu 7.989 eura, dug po pravnom licu je 232.744 eura
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 07:00h

Banke su od početka godine odobrile 301,4 miliona eura novih kredita, od čega polovina potiče od dvije banke. Iako kreditna aktivnost raste, prema ocjeni Centralne banke (CBCG) ona nije na zadovoljavajućem nivou.

"Banke imaju dovoljno likvidnih sredstava za plasiranje. Veće kreditiranje će se sigurno desiti u ambijentu ekonomskog rasta i veće konkurencije koja će ih natjerati i na smanjenje visokih kamatnih stopa koje, takođe, predstavljaju kamen spoticanja za kreditiranje većeg obima", rekli su "Vijestima" u CBCG.

Banke su najviše novca u novoodobrenim kreditima usmjerile u sektor privrede i to 70 odsto, a kada je u pitanju ročnost dominiraju dugoročni krediti sa 60 odsto učešća.

Podaci o novoodobrenim kreditima se odnose za prvih pet mjeseci 2012. godine.

"Prosječna efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite je visoka i u maju ove godine iznosi 10,57 odsto. Kamatna stopa na novoodobrene kredite građanima je veća od sistemske stope i iznosi 11,94 odsto dok je prosječna stopa na novoodobrene kredite ostalim klijentima banaka niža i u maju 2012. godine iznosi 9,75 odsto”, rekli su u CBCG.

U Kreditnom registru CBCG je evidentirano 103,9 hiljada građana i 4.868 pravnih lica korisnika kreditnih usluga banaka.

"Prema izvještajima banaka ukupan iznos odobrenih kredita na kraju maja iznosio je 1,9 milijardi eura od čega je stanovništvu odobreno 830,3 miliona i pravnim licima 1,1 milijarda eura”, rekli su u CBCG.

To znači da dug prema bankama kada su u pitanju građani iznosi po klijentu 7.989 eura, dok je dug po pravnom licu 232.744 eura. Na nivou sistema bankama se prosječno duguje 18,045 eura.

Građani uzimaju manje, pravna lica više

"U odnosu na kraj prošle godine zabilježen je rast ukupnih kredita i kredita odobrenih pravnim licima, dok je kod kredita odobrenih građanima zabilježen pad. Prema podacima 187 klijenata je manje nego na kraju prošle godine, a to je zbog manjeg broja klijenata fizičkih lica - 225 manje. Ako bi u nominalni iznos kredita na kraju prošle godine uključili i djelove prodatih i izmještenih portfolija banaka, onda bi ukupna zaduženost bila u značajnijem padu”, kazali su u CBCG.

Najveći dio kredita u sistemu odobren je sektoru stanovništva (42,14 odsto) i sektoru trgovine (20,51 odsto)

Posmatrano po nosiocima, najveći iznos kredita odobren je privrednim društvima u većinskom privatnom vlasništvu (47,5 odsto) i stanovništvu (42,3 odsto), potom privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu (3,1 odsto), Vladi (2,6 odsto) i opštinama (2,5 odsto).

U kreditnom registru i dugovi za struju

CBCG uskoro će u sadržaj Kreditnog registra unijeti i druge podatke koji su, shodno novom zakonu o CBCG, potrebni za sagledavanje ukupnog zaduženja pojedinih lica. To će biti podaci o dugovanju prema lizing kućama, dugovanja za struju, komunalne usluge, poreske obaveze, obaveze na računima kod banaka u inostranstvu...

Korišćenje podataka iz Kreditnog registra CBCG košta tri eura. Tu naknadu kreditno-garantne institucije (banke, mikrofinansijske institucije i Investiciono-razvojni fond) plaćaju kvartalno, a građani, firme i preduzetnici neposredno prije izdavanja podataka iz Kreditnog registra.

Bonus video: