Davidović broji koliko je radnika za njegov ulazak u Boksite

„Radnicima je svejedno koji će poslodavac voditi kompaniju. Njih zanimaju rad i zarade"
80 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 09:06h

Rudnik boksita - Neksan - Vlada. U začaranom trouglu već mjesecima, osim mnogo priče, nema konkretnih pomaka da se prevaziđe kriza u firmi koja ne proizvodi rudu od novembra prošle godine.

Uz to radnicima nije povezan ni radni staž od juna 2009. godine, a duguje im se sedam zarada, regresi, zimnice i jubilarne nagrade. U sindikatima Boksita nezadovoljstvo tinja odavno, ali je izgleda vlasnik Neksana Miodrag Davidović odlučio da svima skrati muke. Ponavljajući da će Boksite preuzeti samo pod uslovom da to podržavaju svi radnici, on je upozorio da će samo još pet dana čekati da mu se dostavi spisak zaposlenih koji su protiv ulaska Neksana u Boksite ili će u protivnom povući ponudu.

„Ponudu za preuzimanje Rudnika Boksita dostavio sam Vladi prije 98 dana, a još nijesmo dobili konkretan odgovor, niti od države, ni od radnika. Ako zvanično dobijemo dokument da smo nepoželjni, Boksiti će nas interesovati koliko lanjski snijeg. Biznis sa rudom onda neka prave inženjeri, Vlada i ostali koji su protiv našeg ulaska“, kazao je Davidović i ponovio da je Neksanu “jedini interes da pomogne Boksitima”.

„Ako ih to ne zanima, onda će to za Neksan biti spas, jer nećemo morati da se bavimo Boksitima, obrtnim kapitalom, lagerovanjem rude, niti mnogim drugim problemima. Neksan je spreman da sa Vladom traži rješenje za prevazilaženje situacije, odnosno rješavanje socijalnog programa i potraživanja iz ove godine. Jubilarne nagrade, zimnice, regrese i spajanja staža, apsolutno nas ne zanimaju, jer nijesmo za to prava adresa“, poručio je Davidović.

Sindikatu ponuda neprihvatljiva

U Sindikalnoj organizaciji, na čelu sa predsjednikom Ratkom Radulovićem, ovakva ponuda Davidovića je neprihvatljiva. Ističu da, zapravo, nemaju ništa protiv toga da Neksan preuzme firmu, ali pod uslovom da prethodno isplati sva dugovanja, kao i da se Vlada za prekobrojne pobrine kroz socijalni program.

„Nećemo dozvoliti da 120 naših kolega proglase tehnološkim viškom, bez adekvatnog socijalnog programa. S druge strane, bilo koji investitor koji dođe u Boksite, pa makar to bio i Neksan, moraće da ispuni naše uslove. U slučaju da Neksan povuče ponudu, tu je država sa svojom ponudom za koju bih se je lično zalagao jer nam je i ministar ekonomije, Vladimir Kavarić poručio da se strpimo dok se ne okonča kriza Kombinatu aluminijuma“, poručio je Radulović.

Predsjednik opštinskog Saveza sindikata Branko Gardašević poručio je da oba sindikata konačno moraju naći jedinstven stav i u pisanoj formi saopštiti Davidoviću svoje uslove.

„Radnicima je svejedno koji će poslodavac voditi kompaniju. Njih zanimaju rad i zarade"

„Radncima je svejedno koji će poslodavac voditi kompaniju. Njih zanimaju rad i zarade. Neksan je dosad jedini dostavio ponudu i to je činjenica. Pošto se zna da u Boksitima ima oko 100 000 tona rude na lageru, a iz ponude Neksana sam vidio da imaju u planu da naredna 24 mjeseca svakako lageruju rudu, zašto onda ta kompanija ne otkupi rudu i tako pomogne radnicima i menadžementu da se organizuju i stvore uslove za rad“, predložio je Gradašević.

Rudari iz tunela danas čekaju odgovor o platama

Dok od novembra rudari čekaju da pokrenu mašine, jedini su radili, uz nekoliko prekida, njihove kolege iz Tunelogradnje. Prije dva dana opet su obustavili izgradnju tunela Tifgran kod Berana, tražeći isplatu zaostalih zarada.

U Samostalnom sindikatu Rudnika daju punu podršku radnicima.

U Samostalnom sindiaktu Rudnika daju punu podršku radnicima

„Radnici traže da ih najkasnije u petak posjete predstavnici odbora direktora i obavijeste da li će ispuniti njihove zahtjeve da bi znali šta dalje da rade. Odlučni su da istraju i mi ih podržavamo u tome. Prenijeli smo njihove poruke, čekamo odgovor”, kazao je Ratko Bašović, potpredsjednik Samostalnog sindikata.

Za Radulovićev sindikat obustava rada na tunelu je sramota za firmu i uvreda za ostale radnike koji, takođe, od februara ne primaju plate.

„Tamo rade penzioneri koji su potpisali ugovor o radu. Kako ih nije sramota da štrajkuju“, pitao je Radulović. Bašović ne spori da je devet rudara, koji su stekli uslov za penziju, angažovano na tunelu, ali ističe da je njihovo pravo da traže samo ono što su zaradili.

Galerija

Bonus video: