Poziv građanima: Ako ne bude berbe, dođite da uzmete so iz bazena

“Ne možemo uzeti kredit. Privredna komora za nas i ne zna, baš kao ni Vlada. Čak mislim da Ministarstvo poljoprivrede i ne zna da smo kod njih”
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 15:21h

Stečajni upravnik Milorad Iković zakazao je za 25. jul novu javnu licitaciju za prodaju imovine ulcinjske Solane po cijeni od 232 miliona eura, deset odsto nižoj od prethodne.

Najveći pojedinačni vlasnik Solane je podgorički biznismen Veselin Barović.

Radnicima se duguje deset zarada, a izvršni direktor Solane Dragiša Rosandić najavio je da će do 1. jula podnijeti ostavku, ako vlasnici kompanije ne obezbijede prijeko potrebnih 300.000 eura za berbu soli.

Skupština akcionara juče je izabrala novi-stari saziv Odbora direktora.

Dok Iković traži kupca, a Skupština dioničara formalno zasijeda kao da je redovno stanje, Rosandić muku muči kako da pripremi berbu polovinom avgusta.

“Bez minimum 300.000 eura ne možemo ni korak dalje. Neki krajnji rok da počnemo pripremu berbe je 1. jul. Ukoliko do tada ne nađemo novac, podnijeću ostavku. U tom slučaju, pozvaću sve građane Crne Gore da sa džakom dođu na solanu i natrpaju soli koliko im treba, jer će taj proizvod ostati tu, na bazenima”, kazao je ironično Rosandić.

On je naveo da je zbog toga što je Solana u klasičnom stečaju, upravi značajno skučen bilo kakav manevarski prostor.

“Ne možemo uzeti kredit. Privredna komora za nas i ne zna, baš kao ni Vlada. Čak mislim da Ministarstvo poljoprivrede i ne zna da smo kod njih”, rekao je Rosandić zbog čega je kolektiv, koji je hranio pola Ulcinja, došao na ove grane.

Iković je obznanio da je nova cijena za deset odsto manja od prethodne, ali da u Crnoj Gori i regionu ne vidi kupca.

“Kupca moramo tražiti u nekoj bogatijoj zemlji svijeta. Nedavno smo imovinu ponudili i nekim adresama u Americi, ali još ništa. Zato pozivam i povjerioce i sve zaintersovane da mi pomognu da ponuda stigne do bogatih zemalja”, kazao je Iković “Vijestima”.

On je istakao i da prodaja soli ne ide kako treba.

“ Mjesečno prodamo oko 30 do 40 hiljada eura soli, ali je taj novac neophodan da održimo likvidnost, odnosno da platimo struju i vodu. Jer svi u Solani radimo kao da će biti berbe. Ali za taj proces nije dovoljan samo naš entuzijazam, već realizacija i ispunjenje svih ostalih preduslova”, zaključio je Rosandić.

Šotra opet predvodi

Odbor Skupština akcionara prvo razriješila stare članove Borda direktora, a onda imenovala nove, ostavljajući u tom tijelu Boišu Šotru ispred Barovićevog Eurofonda i podgoričkog advokata Milana Vujoševića.

Novo ime u tročlanom Bordu je Marko Bertanjeli ispred Eurofonda. Šotra je ostao predsjednik Borda.

Na sjednici je takođe donijeta odluka o ukidanju predstavništva u Novom Sadu koje fiktivno već godinama figurira kroz papire, iako Solana u vojvođanskoj priojestonici ne posjeduje nekretnine.

Galerija

Bonus video: