Obuća u Crnoj Gori skuplja nego u Njemačkoj

Eurostat objavio uporedne cijene, Crna Gora šije države u okruženju, a ponegdje prednjači i u odnosu na države EU
115 pregleda 19 komentar(a)
cipele, Foto: She
cipele, Foto: She
Ažurirano: 27.06.2012. 07:34h

Cijene u Crnoj Gori su, prema podacima evropske kuće statistike Eurostat, značajno ispod prosjeka u Evropskoj uniji, ali prednjače u odnosu na zemlje regiona.

Podaci pokazuju da su robe i usluge jeftinije u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj i Albaniji. Skuplja je jedino Hrvatska. U odnosu na te države, u Crnoj Gori je skuplja hrana, bezalkoholna pića, odjeća i obuća, a veće su i cijene u restoranima i hotelima.

Crna Gora ima skuplju odjeću i obuću nego u mnogim članicama EU. Obuća je čak skuplja nego u Njemačkoj i Francuskoj.

Iz Monstata je saopšteno da su rezultati istraživanja iskazani preko indeksa nivoa cijena koji omogućava poređenje cijena među zemljama u odnosu na prosjek EU. Ako je indeks nivoa cijena viši od 100, zemlja se smatra relativno skupljom u poređenju sa EU prosjekom, a ako je niži od 100, država se smatra relativno jeftinijom.

Najjeftinija za život je Makedonija, a poslije nje Albanija i Bugarska sa 51 odsto manjim prosjekom od evropskog

Ispostavilo se da su najskuplje zemlje Švajcarska sa nivoom od 62 odsto iznad prosjeka, Norveška sa 51 i Danska sa 42 odsto.

Najjeftinija za život je Makedonija, a poslije nje Albanija i Bugarska sa 51 odsto manjim prosjekom od evropskog.

Veće cijene hrane u odnosu na okruženje

Crna Gora ni u jednoj mjernoj kategoriji, koja spada u osnovne, nije najjeftinija u odnosu na zemlje koje je okružuju. Cijene odjeće su na evropskom prosjeku, a u pojedinim državama i veće, dok je cijena obuće za 10 odsto iznad tog prosjeka.

Indeks nivoa cijena za hranu i bezalkoholna pića u Crnoj Gori iznosi 77 odsto, a u svim ostalim zemljama regiona je niži, u BiH za dva, Srbiji za pet, Bugarskoj za 10, Albaniji za sedam, a Makedoniji za čak 26 odsto.

U kategoriji alkoholnih pića i duvana Crna Gora je sa prosjekom od 58 odsto iza BiH čiji je indeks 56, ali ispred Srbije, Bugarske, Albanije i Makedonije.

Kategorija u kojoj su mjerene cijene električne energije, gasa i ostalih goriva pokazuju da su ti derivati 54 odsto jeftiniji u Crnoj Gori u odnosu na evropski prosjek, ali, ipak, skuplji nego u Srbiji koja je najjeftinija. Indeks cijena za namještaj, pokućstvo i tepihe je za Crnu Goru 62 odsto u odnosu na prosjek EU, što tu kategoriju čini jeftinijom nego u Srbiji, Bugarskoj i Albaniji, ali skupljom nego u BiH i Makedoniji.

Norveška je najskuplja zemlja za skoro sve posmatrane grupe proizvoda i usluga, dok su Švajcarska i Danska najskuplje zemlje za odjeću, električnu energiju, gas i ostala goriva. Makedonija ima najniži indeks cijena za hranu, alkoholna, bezalkoholna pića i duvan, Turska za odjeću i obuću, a Srbija za elektičnu energiju. Za grupu namještaj, pokućstvo, tepisi i ostale podne prostirke Norveška ima najviši nivo cijena, dok su ti proizvodi najjeftiniji u Bugarskoj.

Jeftiniji električni uređaji

U drugoj grupi proizvoda i usluga, koje se ne računaju kao najneophodnije, Crna Gora je bolje kotirana, pa su aparati za domaćinstvo sa indeksom od 83 na nižem nivou nego u zemljama regiona. Isto je i sa cijenama električnih uređaja gdje je Crna Gora sa jedan odsto ispod EU prosjeka. U toj kategoriji Makedonija je sa dva odsto jeftinija nego Crna Gora, a ostale zemlje iz okruženja su skuplje.

I motorna vozila su, sa indeksom 84, ispod evropskog prosjeka i sa po nekoliko procenata jeftinija nego u zemljama regiona. Transportne usluge su jednake u Crnoj Gori i Bugarskoj sa indeksom 46, skuplje su u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a jeftinije u Albaniji i Makedoniji.

I motorna vozila su, sa indeksom 84, ispod evropskog prosjeka i sa po nekoliko procenata jeftinija nego u zemljama regiona

Island je od 37 zemalja učesnica najskuplja zemlja za grupe proizvoda aparati za domaćinstvo i električni uređaji, dok su Makedonija i Poljska najjeftinije. Motorna vozila su najskuplja u Danskoj, a najjeftinija u Bugarskoj. Za hotele i restorane Norveška pokazuje najviši nivo cijena, dok su najniže zabilježene u Albaniji i Makedoniji.

Eurostat je objavio komparativni nivo cijena 37 evropskih država, a rezultati se zasnivaju na istraživanjima koja se sprovode u okviru projekta Pariteta kupovne moći (PKM), kojima se prikupljaju cijene za više od 2.400 potrošačkih dobara i usluga. Grupu od 37 evropskih država čine 27 članica EU, tri EFTA članice Island, Norveška i Švajcarska, zemlja pristupnica Hrvatska, kandidati za članstvo u EU Crna Gora, Makedonija, Srbija i Turska, kao i Albanija i BiH.

Bonus video: