Budva se nada da će zaraditi osam miliona od Kraljičine plaže

"Očekujemo da će početna cijena od 40 eura po kvadatu biti premašena", kazali su „Vijestima“ u Opštini
52 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 08:46h

Zemljišni kompleks od gotovo 20 hektara, na granici sa barskom opštinom u zaleđu Kraljičine plaže, naći će se na tenderu po početnoj minimalnoj cijeni od osam miliona eura - odluka je koja će se naći na skupštinskom zasjedanju, koje je predsjednik lokalnog parlamenta Krsto Ljubanović zakazao za 3. jul.

U iščekivanju da Vlada da saglasnost na prodaju 200 hiljada kvadrata opštinske zemlje, u lokalnoj upravi ovakav poslovni potez smatraju „najvećom finansijskom injekcijom“ koja bi riješila probleme sa kojima se nekada najbogatija crnogorska opština suočava unazad nekoliko godina.

Potencijalni strani investitor iz Abu Dabija otkupio bi veliki zemljišni kompleks, koji, osim u vlasništvu budvanske, ima dobrim dijelom i parcele koje su uknjižene na barsku opštinu.

Kraljičina plaža po svojoj atraktivnosti nimalo ne zaostaje za imenjakinjom koja se nalazi nadomak Svetog Stefana, pa je i namjera investitora da gradi turistički kompleks visoke kategorije.

"Očekujemo da će početna cijena od 40 eura po kvadatu biti premašena", kazali su „Vijestima“ u Opštini

Opština Budva će, ukoliko prvo Vlada, pa onda i odbornički saziv, daju zeleno svjetlo, raspisati tender za prodaju nepokretnosti.

"Očekujemo da će početna cijena od 40 eura po kvadatu biti premašena", kazali su „Vijestima“ u Opštini.

Rebalans budžeta?

Gradonačelnik Lazar Rađenović je još ranije kazao da ukoliko bi došlo do prodaje nepokretnosti, to bi značilo da Opština prvi put u novijoj istoriji radi rebalans budžeta.

"Opština Budva je posvećena stvaranju abijenta i unapređenju svega onoga što je bitno da investitori i dalje zadrže pažnju na Budvu. Naši napori će ove godine biti usmjereni da damo podršku, koliko god je to moguće svim onim aktuelnim i budućim investicionim projektima. Ovih dana je jasno interesovanje investitora iz Abu Dabija za prostor na granici naše opštine za Kraljičinu plažu. Mislim da ćemo ubrzo započeti proces sklapanja strateškog partnerstva sa ovim investitorom", najavio je tada Rađenović.

Lokalna vlast je ove godine budžetom predvidjela da od prodaje nepokretnosti inkasira deset miliona eura, pa je još ranije najavljeno da bi prodaja zemlje u zaleđu Kraljičine plaže mogla, prvi put u novijoj istoriji metropole turizma, do dovede do rebalansa budžeta, ali ne smanjenjem, već povećanjem.

Za pet godina prodato 25 miliona vrijedne zemlje

Opština Budva u proteklih pet godina donijela je ukupno 27 odluka o prodaji nepokretnosti, među kojima je bilo i onih za velike zemljišne komplekse, od čega je ukupno inkasirala gotovo 25 miliona eura. I dok se zadnjih par godina uglavnom izjalovila prodaja zemlje, u zlatno doba „investicione groznice“ od 2005. do 2007.

Opština Budva u proteklih pet godina donijela je ukupno 27 odluka o prodaji nepokretnosti

Opština uspjela da proda velike zemljišne parcele po visdokim cijenema. Zlatnu prodaju zemlje u metropoli turizma i pravo finansijsko osvježenje Opštini je otvorila višemilionska kupovina na lokalitetu Smokvica nedaleko od Svetog Stefana, gdje je za šest hektara opštinske zemlje, ruska kompnija “Vas invest” iskeširala 12,9 miliona eura, a planirana je bila izgradnja prvog hotela iz lanca Kempinski.

Nakon godinu, 2006, krajem jula, dolazi do prodaje zemlje na lokalitetu Bijeli rat nadomak Reževića, površine 53.992 kvadrata za 4,8 miliona, ili 90 eura po kvadratu. Već 2008. Opština na licitaciji prodaje atraktivnu parcelu od 15.312 kvadrata na lokalitetu Pasja jama, nadomak Svetog Stefana, kompaniji “Capital estate” za 4,6 miliona eura.

Posljednja licitacija sprovedena je krajem septembra prošle godine kada je prodata parcela u selu Krstac iznad Rijeke Reževića od 11.307 kvadrata za 671 hiljadu eura.

Galerija

Bonus video: