Britanski novinari: Pomolimo se Bogu da Rusi ostave Crnu Goru na miru

Britanski Daily Mail o Crnoj Gori, novinari oduševljeni Svetim Stefanom, Kotorom. Porto Montenegro je "konfekcija"
82 pregleda 63 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 13:04h

Dok se crnogorski zvaničnici diče apartmanskim naseljem i marinom Porto Montenegro u Tivtu kao ogromnim dostignućem u razvoju domaćeg turizma, novinari stranih medija ne dijele oduševljenje kompleksom ultraskupih stanova za prodaju na tržištu. Na prestižnoj lokaciji u srcu Tivta već pet godina gradi ih kanadski milijarder Piter Mank i njegovi partneri.

Britanski dnevnik „Daily Mail“ objavio je reportažni tekst o turističkoj ponudi Crne Gore pod naslovom „Puna Crna Gora – zvrndave plaže i uvale skrivene u vrletima“ iz pera Marka Palmera. Britanski novinar sa suprugom je stigao u Tivat automobilom iz Dubrovnika „nakon nekoliko sati truckave vožnje“ i odmah je slijedio putokaze koji su ga vodili do Porto Montenegra.

Cijelu ovu konfekciju doživjeli smo kao potpuno bezdušnu i jedva smo čekali da odemo dalje iz Porto Montenegra...

„Ideja ovog projekta je da se napravi nešto u stilu Puerto Banusa u Španiji – novi grad sa uvezenim sadnicama palmi, razmetljivim hotelima, barovima, restoranima i prodavnicom kupaćih kostima koje dizajnira Hajdi Klajn, te cijenama vezova za jahte i do 30 odsto nižim nego u ostalim za nautičare atraktivnim destinacijama na Mediteranu. Cijelu ovu konfekciju doživjeli smo kao potpuno bezdušnu i jedva smo čekali da odemo dalje iz Porto Montenegra”, piše u Palmerovom tekstu u „Daily Mailu“.

Novo igralište milijardera, jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope >>>

Ekskluzivno: Snimci sa rođendanske zabave Neta Rotšilda >>>

Za razliku od Porto Montegra, britanskom novinaru se svidio autentični Sveti Stefan do koga je došao prošavši pored „predivnog starog grada Budve nad kojim dominiraju građevinski kranovi koji istinski određuju crnogorsku budućnost“.

„Neke od novih zgrada su nemaštovite, druge su pak odvratne, ali nastavite ići dalje niz ono što se danas naziva balkanskom rivijerom i doći ćete do Svetog Stefana, nevjerovatno lijepog Amanovog rizorta koji je otvoren prošle godine na privatnom ostrvu do kojeg se dolazi uskim nasipom sa crvenkastim šljunkovitim plažama sa obje strane.

Ostanite ovdje noć ili dvije ako ikako možete, iako nije nimalo jeftino. Nas je Sveti Stefan prosto oduševio“, piše Palmer koji obližji restoran „Kraljičina stolica“ opisuje jednim od najljepših mjesta na svijetu.

Oduševljeni Kotorom

Britanski novinar preporučuje posjetu Kotorskom zalivu koji naziva „jezerom Kuomo sa stavom“, starom gradu u Kotoru, baroknom Perastu i svetilištu Gospe od Škrpjela.

Posjetili su poluizgrađeno naselje koje će biti naseljeno isključivo Rusima, uz konstataciju “došlo nam je da se pomolimo Bogu da Rusi ostave Crnu Goru na miru.“

Galerija

Bonus video: