Korupcija i dalje koči biznis u Crnoj Gori

Ocjenjuje se da je budućnost crnogorske ekonomije „trenutno donekle nesigurna” te da strukturne reforme treba da ostanu prvi prioritet
72 pregleda 6 komentar(a)
korupcija, Foto: Shutterstock.com
korupcija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.06.2012. 15:39h

Uprkos očiglednom napretku, Crna Gora je i dalje predmet određenih kritika domaćih i stranih investitora i poslovnih ljudi. One se uglavnom odnose na ono što oni vide kao nedostatke prisutne u zakonodavnom okviru, birokratiju koja ponekad predstavlja teret, kao i odsustvo adekvatne infrastrukture i povezanih usluga, ocjenjuje se u posljednjem izvještaju o stanju crnogorskog privrednog ambijenta u 2011. koji priprema Savjet stranih investitora (SSICG).

Ocjenjuje se da je budućnost crnogorske ekonomije „trenutno donekle nesigurna” te da strukturne reforme treba da ostanu prvi prioritet politike Vlade.

„Veća fleksibilnost u određivanju plata i zaštiti zaposlenih pozitivno bi uticala na stvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru, dok bi rješavanje sistemske nezaposlenosti i siromaštva pomoglo u povećanju učešća radne snage na tržištu rada. Poboljšanja poslovne sredine i investicione klime takođe su dio nezavršene agende. Tokom prošle godine uvedeno je nekoliko mjera usmjerenih na rješavanje problema vezanih za poslovnu klimu, ali, kao što pokazuju i gore navedena istraživanja, dozvole i licence, sprovođenje ugovora, kao i korupcija i dalje se vide kao glavne prepreke razvoju biznisa”, zaključak je SSICG. Oni podsjećaju da je o problemu korupcije u Crnoj Gori široko izvještavala organizacija Transparency international.

Rejting sektora iz ugla stranih investitora, izvor: Bijela knjiga SSICG za 2011. godinu

„Uopšteno govoreći, poruka koju naši nalazi nose je ipak podijeljena: iako je učinjeno puno u smislu poboljšanja poslovnog ambijenta, što će doprinijeti prijeko potrebnom povećanju konkurentnosti crnogorske ekonomije, i dalje postoji puno izazova sa kojima se tek treba izboriti.

Vlada Crne Gore je pokazala predanost nastavku poboljšanja poslovne klime kroz konkretne reforme. SSICG pozdravlja ove aktivnosti i ohrabruje Vladu da zadrži tempo reformi”, navodi se u dokumentu koji je nazvan Bijela knjiga, koja će narednih dana biti upućena i Vladi.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: