Od Kolašina do obale: Rusi kupili više od pola miliona kvadrata

Biznismeni za protekle dvije godine postali najjači na tržištu nekretnina od Budve, Svetog Stefana do Kolašina
177 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2012. 14:32h

Grupa biznismena okupljenih oko Udruženja kupaca vila „AMIA“ na Zavali, Igor Peljuhno, Naum Emiljfarb i Igor Čaplidin, trenutno su najjači igrači na tržištu nektretnina, uspijevši da za protekle dvije godina, osnivanjem šest povezanih firmi, kupe više od pola miliona kvadrata zemlje u Budvi, Svetom Stefanu, Miločeru, Kotoru, Kolašinu... te na kraju i u svoje vlasništvo preuzmu od posrnulog ruskog milijardera Sergeja Polonskog i novimenovani projekat, apartmansko naselje „Dukljanski vrtovi“ na Zavali.

Njih trojica, kako najavljuju, planiraju da na kupljenoj zemlji grade hotelske i apartmanske komplekse i među malobrojnima su koji za to trenutno imaju novca.

Upravo kupovinom firme „Slav in“ za 16,5 milion eura, koja je većinski akcionar kompanije „Zavala invest“ na koju se do- skoro vodio nekadašnji projekta „Astra Montenegro“ i time iz cijele priče izbace Polonskog, skrenuli su pažnju javnosti.

Istražujući nekoliko atraktivnih kupovina koje su se tokom protekle dvije godine dogodile na budvanskoj rivijeri, „Vijesti“ su otkrile osam firmi, a njihov broj je možda i veći, koje su osnovali ili u njima imaju udjela trojica biznismena.

Nakon što je Polonski 2009. doživio finansijski brodolom, te doveo u pitanje projekat na Zavali, trojica biznismena uspijevaju da animiraju 86 kupaca vila i pridobiju njihovo povjerenje, pa prvo za pet milion eura otkupljuju podružnicu beogradske kompanije „Monterra“ koja je bila angažovana na ovom projektu kao izvođač radova, da bi potom, nakon uvođenja stečaja u “Slav in” od strane podgoričkog Privrednog suda, kupili i ovu firmu, i time postali apsolutni vlasnici Zavale.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Koliko su platili Zavalu
  • Kako su trgovali na Svetom Stefanu i u Kotoru
  • Kako su kupili pola miliona kvadrata u Kolašinu
  • Kako je propala kupovina legata Toma Luketića
  • Čiji je projekat soliter pored "Avale"

Galerija

Bonus video: