Taksa od 1 eura samo za odlazne pozive: Slobodno koristite internet, SMS...

Zakon o taksama predviđa i naplatu istog iznosa i za električno brojilo i kablovski priključak
142 pregleda 21 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Junkmail.co.za
mobilni telefon, Foto: Junkmail.co.za
Ažurirano: 23.06.2012. 13:25h

Pripejd korisnici mobilne telefonije u Crnoj Gori neće plaćati taksu od jednog eura ukoliko u obračunskom mjesecu budu koristili SMS, MMS i internet i ostvarivali samo dolazne pozive.

Kako su agenciji Mina-business saopštili predstavnici Telenora, Crnogorskog Telekoma i M:tela, kod pripejd korisnika koji ima samo dolazne pozive, SMS, MMS ili ostvaruje internet saobraćaj, a pritom u obračunskom periodu ne ostvari nijedan odlazni poziv, taksa se ne obračunava.

"U skladu sa zakonskom definicijom, taksa se obračunava na aktivne SIM kartice, odnosno one koje imaju bar jedan odlazni poziv u toku mjeseca“, rekli su predstavnici tri telekomunikacione kompanije.

Telekom: Porez od jednog eura dospijeva na naplatu u avgustu >>>

Građanski front zatražio ukidanje poreza na kablovsku i mobilne >>>

30.000 potpisa protiv poreza "euro po euro" >>>

Na pitanje kako će se naplaćivati taksa kod onih korisnika koji račun dopunjaju elektronskom dopunom sa iznosom od na primjer 50 centi, iz kompanija su saopštili da će se taksa naplatiti u trenutku kada korisnik na računu bude imao dovoljno sredstava.

"Kod pripejd korisnika taksa se obračunava sa prvim pozivom u mjesecu. U trenutku kada korisnik bude imao dovoljno sredstava za naplatu takse, ista će se i naplatiti“, rekli su iz kompanija.

Telenor, M:tel i Crnogorski Telekom počeće od 7. jula naplatu jednog eura mjesečno na aktivne pripejd i postpejd SIM kartice korisnika, shodno Zakonu o taksama koji je usvojen u okviru ovogodišnjeg rebalansa.

Taksa će postpejd korisnicima biti iskazana na redovnom mjesečnom računu, kao posebna stavka, počev od julskog računa koji dospijeva na naplatu u avgustu.

Za pripejd korisnike prvi poziv u mjesecu u kojem se obračunava taksa uslov je za naplatu i ostvariće se umanjenjem pripejd računa za iznos od jednog eura.

Zakonom o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, telekomunikacione kompanije su obavezne da obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju taksu u iznosu od jednog eura mjesečno.

Kompanije će fiksni mjesečni iznos takse, oslobođene poreza, uplaćivati u budžet države do 1. januara 2014. godine.

Zakon o taksama je krajem maja usvojen u Skupštini i osim plaćanja jednog eura na SIM karticu, predviđa i naplatu istog iznosa i za električno brojilo i kablovski priključak.

Stoga će se taksa od jednog eura mjesečno osim na SIM kartice korisnika Crnogorskog Telekoma primjenjivati i na korišćenje još jednog servisa iz portfolija usluga te kompanije - Extra TV.

Bonus video: