Bazeni Solane pobijeljeli, ali nema mašina za pretovar

Dok crnogorska so čeka berbu, domaće tržište se puni uvozom tog proizvoda
5 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 08:11h

Bazeni ulcinjske Solane već su pobijeljeli što je u stara dobra vremena značilo da će berba biti berićetna, radnici nagrađeni, a tržište obogaćeno nesuđenim crnogorskim brendom.

Suprotna tome je sadašnja situacija, kada je fabrika u klasičnom stečaju. So iz bazena ne može biti transportovana do hangara zbog zastarjelosti opreme i mašina, a prije svega samohodnog transportera i dresina. Većinskog vlasnika, Eurofond Veselina Barovića, to ne zanima, bar za sada.

Dok crnogorska so čeka berbu, domaće tržište se puni uvozom tog proizvoda.

Predsjednik Sindikata Solane Maki Miranović kaže da su radnici uradili sve što je bilo do njih da berbe bude.

“Treba novac za remont transportera i dresina, a mi ga nemamo. Ukoliko država ili vlasnik ne pomognu, so će ostati u bazenima”, kazao je Miranović “Vijestima”.

Ne vuku konce kako treba

Miranović se nada da će u slučaju da berbe bude, ona biti na nivou prošlogodišnje kada je sakupljeno oko 10 hiljada tona.

Radnici, kojima uprava duguje devet plata, znaju da je to daleko ispod svakog prosjeka u gotovo 80 godina postojanja fabrike.

Sve ispod 20 hiljada tona soli smatralo se neuspješnom berbom, a bilo je i godina kada su radnici u sprezi sa sezoncima znali da sakupe preko 40 hiljada tona.

Da u najstarijem ulcinjskom preduzeću ne vuku konce kako treba, svjedoči i činjenica da papreno plaćena pakirnica, vrijedna skoro pola miliona eura, još nije u funkciji. I to zbog “tričavih” 30 hiljada eura koliko vlasnici duguju Slovencima da završe posao.

Zanimljivo je da još nije utvrđeno ko je i kako prošle godine desetkovao pumpno postrojenje u Đeranama kada je stečajni upravnik Milorad Iković taj nesvakidašnji vandalski čin otvoreno nazvao diverzijom. Sada radi samo jedna pumpa, dok je druga havarisana.

Galerija

Bonus video: