KAP-u i Željezari 50 miliona iz budžeta

Država je za Željezaru platila dug na ime garancije za kredit kod švajcarske Kredit Svis banke, dok je pomoć KAP-u subvencija za struju
5 komentar(a)
Vlada, Foto: Gov.me
Vlada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.06.2012. 09:06h

Od 66,4 miliona eura dodijeljene državne pomoći u 2011. najviše novca je opredijeljeno za Željezaru 32, 9 miliona eura i KAP 17,2 miliona eura.

Prema izvještaju o dodijeljenoj državnoj pomoći za 2011, koji je Vlada usvojila, ukupni iznos dodijeljene državne pomoći manji je 7,62 odsto u odnosu na 2010. kada je iznosila 71,9 miliona eura.

KAP i Željezara su treća godina uzastopno najveći korisnici državne pomoći. U 2010. KAP-u je pripalo 2, 9 miliona eura, a Željezari 4,8 miliona. KAP je i u 2009. bio na prvom mjestu kada mu je od ukupno 50,5 miliona pripalo 25 miliona (uključujući i Rudnike boksita), a Željezari pet miliona.

Država je za Željezaru platila dug na ime garancije za kredit kod švajcarske Kredit Svis banke, dok je pomoć KAP-u subvencija za struju.

Država je dala 880.000 eura kompaniji za distribuciju štampe Bega pres (koja je u stečaju), a novac je isplaćen za dugovanja te firme dnevnim listovima Pobjeda, Dan, Monitor i Vijesti.

Novcem poreskih obveznika je pomognuta Fabrika elektrada Piva, sa 1,5 miliona, u istom iznosu nikšićki Javorak, a nacionalni avioprevoznik Montenegro erlajnz sa 3,2 miliona... Država je, umjesto elektronskih medija, izdvojila 2,1 milion kojim je plaćen dug Radio-difuznom centru (1,6 miliona) i Agenciji za elektronske komunikacije (492,7 hiljada).

U izještaju navode da je 84 odsto pomoći usmjerno središnjem regionu, 4,4 odsto sjevernom i tri odsto južnom regionu.

Obveznice za štediše Dafimenta i Jugoskandika

Usvojena je uredba kojom je predviđeno da građani koji su štedjeli novac kod nekadašnjih Dafiment i Jugoskandik banke mogu ta potraživanja od države konvertovati u obveznice koje će Vlada emitovati u roku od šest dana od dana stupanja na snagu uredbe.

Taj posao će se obavljati preko CKB i Prve banke. Nakon isteka roka dospjeća obveznice se ne mogu prenosti i koristiti za druge namjene, ali prije roka dospjeća mogu se njima kupiti akcija državnih preduzeća koje odredi Vlada, kao i akcije Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje.

Obveznice se mogu koristiti prije roka dospijeća za kupovinu stanova, rezidencijalnih prostorija, poslovnih prostora, zemljišta i druge imovine u državnoj svojini koje odredi Vlada, kao i za plaćanje svih dospjelih poreskih obaveza.

Bonus video: