Kako je moguće da rude od deset milijardi eura, niko neće da pretvori u novac?

Traže da se radnicima isplati 6 miliona, i očigledno nezadovoljni ponudom Davidovića poslali jasnu poruku državi
4 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 16:12h

Sindikalna organizacija Rudnika Boksita traži od države da hitno donese odluku o nikšićkoj kompaniji i riješi nagomilane obaveze prema radnicima.

Zaključak sa jučerašnje sjednice radničke organizacije je da se okonča kriza u Boksitima.

“To podrazumijeva isplatu sedam zaostalih zarada, zimnica, regresa, jubilarnih nagrada, povezivanje radnog staža svim radnicima od 1. juna 2009. godine pa nadalje, što je oko šest miliona eura”, rekao je predsjednik Sindikalne organizacije Ratko Radulović.

Traže i isplatu dugovanja toj organizaciji i Samostalnom sindikatu koja, prema tvrdnjama Radulovića, iznose oko 200.000 eura.

„Tražimo da krene proizvodnja i da se svim radnicima omogući zaposlenje. Zahtijevamo za prekobrojne otpremnine po kolektivnom ugovoru, ali ako ne može treba zaposlenima omogućiti socijalni program na nivou posljednjeg sprovedenog u Boksitima“, poručio je Radulović.

Ovi zaključci će, dodaje Radulović, biti upućeni odgovornima u Vladi i Skupštini. On pita kako je moguće da rudne rezeve, u vrijednosti od deset milijardi eura, niko ne može ili neće da pretvori u novac, pogotovo kada postoje kupci iz Poljske, Češke, Njemačke.

„Ovo govori da Rudnik može da radi, ali meni sve liči na klasičnu namještaljku da neko ovo uzme olako. Nećemo dozvoliti da u Boksite neko uđe i počne sa nule. U Rudniku je nakon socijalnog programa ostalo 314 ljudi, sa godišnjom proizvodnjom od 650.000 tona, prihodi su oko 8 miliona eura. Godišnji rashodi na plate i poreze su tek 3,5 miliona eura, pa u čemu je onda problem“, pitao je Radulović.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Kako je na izjavu reagovao Miodrag Davidović koji se osjetio prozvanim
  • Šta će biti sa Tifranom
  • Šta je problematično u ponudi Davidovića

Bonus video: