Prijava boravka turista preko lokalnih turističkih organizacija je nezakonita

Prijava i odjava podnosi Policiji u mjestu u kojem se prijavljuje boravište, u roku od 12 sati do dolaska, odnosno odlaska
245 pregleda 7 komentar(a)
turisti, plaža, Foto: Anto Baković
turisti, plaža, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 21.06.2012. 07:10h

Prijava boravka turista koja se obavlja preko lokalnih turističkih organizacija je nezakonita, pokazuje istraživanje Dnevnih novina.

Praksa prijave gostiju koju koriste izdavaoci smještaja primjenjuje se godinama, iako je suprotno propisima. Nadležni su, međutim, dugo pozivali izdavaoce smještaja da prijave goste preko lokalne turističke organizacije.

Podaci sa terena govore da su se na nezakonit način najviše prijavljivali u opštinama Budvi i Bar. Nezvanične informacije govore da se čak gosti prijavljuju i preko turističkih agencija, što je problematično.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanje Dnevnih novina na osnovu kojeg akta je dato ovlašćenje lokalnim turističkim organizacijama da obavlja prijavu boravku u ime Uprave policije. Pitanje je i na osnovu čega boravak može biti ovjeren pečatom turističke organizacije umjesto pečatom Uprave policije.

U Zakonu o registrima prebivališta i boravka navodi se da se "prijava i odjava podnosi Policiji u mjestu u kojem se prijavljuje boravište, u roku od 12 sati do dolaska, odnosno odlaska”. Međutim, u daljem tekstu zakona nigdje se više ne spominje mogućnost da prijavu boravka može učiniti neko drugi.

Pravilnikom o obrascu i načinu predaje prijave i odjave boravišta i sadržaju načina i vođenja evidencije, koji je važeći od sredine maja, takođe, nije propisana mogućnost da se na nekom drugom mjestu prijavljuju gosti. U obrascima koji su dio Pravilnika, takođe, nigdje ne navode mogućnost da prijavu boravka dobija niko drugi osim policije.

Praksa koja je do sada važila godinama sada je dokazano nezakonita, što je i potvrđeno iz više izvora Dnevnih novina.

Izdavaoci smještaja, koje su predstavnici tih novina kontaktirali, saopštili su da su godinama prijavljivali goste preko lokalnih turističkih organizacija na punktovima koji se nalaze u gradu.

Slobodno tumačenje zakona da se gost prijavljuje na punktovima turističkih organizacija je sprovođena da bi se izbjegle gužve pred Policijom. To je potpuno razumljivo, ali nije zakonito.

Bonus video: