Partnerstvo Plantaža sa tri privatnika ne daje rezultate

Plantaže za partnera nijesu izabrale dokazanu kompaniju, sa referencama u ovom biznisu, već one koji su bliski vlasti Mila Đukanovića
88 pregleda 7 komentar(a)
Plantaže, Foto: Vesko Belojević
Plantaže, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.06.2012. 18:18h

Partnerstvo Plantaža sa privatnom firmom Olega Obradovića, Miodraga Ivanovića i Predraga Boškovića za sada ne daje očekivane rezultate u Fabrici za proizvodnju briketa Plant-OMP.

Umjesto dugoočekivanog izvoza kvalitetnih briketa proizvedenih od lozovine u zemlje Zapadne Evrope, proizvodnja u ovoj fabrici nakon skoro godinu još se samo testira.

Brikete se u Crnoj Gori koriste za ogrijev i potpalu roštilja, a u razvijenim zemljama kao alternativna energija.

“Proizvodnja u fabrici je još u testnoj fazi sa ciljem dobijanja što kvalitetnijeg briketa. Do kraja jula ove godine očekujemo dopremanje dijela opreme koja će upotpuniti tehnološku liniju”, saopštili su “Vijestima” iz PR službe Plantaža na pitanja upućena Verici Maraš, direktorici kompanije koja i predsjedava bordom direktora Plant-OMP.

"Problemi tehnološke prirode

Plantaže i privatna firma OMP Engineering su osnivači Fabrike za proizvodnju briketa Plant-OMP, sa učešćem od po 50 odsto vlasništva. OMP Engineering osnovan je krajem 2009. godine, a njen direktor je Nataša Obradović.

“U realizaciji ove investicije uočeni su problemi tehnološke prirode koji su u fazi prevazilaženja i sporije se rješavaju"

Po 30 odsto vlasništva imaju Miodrag Ivanović, Predrag Bošković i Oleg Obradović, dok je 10 odsto u vlasništvu firme "CB" Consulting Company, iza koje navodno stoje njihovi partneri iz BiH.

Na pitanje “Vijesti” da li su zadovoljni načinom na koji realizujete te investicije i šta su glavni problemi, iz Plantaža su odgovorili:

“U realizaciji ove investicije uočeni su problemi tehnološke prirode koji su u fazi prevazilaženja i sporije se rješavaju usljed nedostatka uporednog iskustva sa ovakvom vrstom sirovine, (otpadna sirovina koja nastaje u procesu rezidbe ili krčenja vinove loze i voćnjaka), koja je mnogo zahtjevnija od ostalih vrsta drveta”.

Crvena vrpca se nije "pozlatila"

Ukupna investiciona ulaganja u Fabriku za proizvodnju briketa Plant-OMP su oko 2,3 miliona eura, a ugovorom o njenom osnivanju partneri su se obavezali da ulažu sredstva u razmjeri po 50 odsto.

“Očekujemo da se u što kraćem vremenskom periodu tehnološka linija u potpunosti osposobi i da se krene u kontinuiranu proizvodnju”, zaključili su iz Plantaža.

Crvena vrpca koju je na otvaranju Fabrike za proizvodnju briketa, 21. jula prošle godine, presjekao gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša za sada se nije “pozlatila” ni profitabilnim Plantažama ni njihovim privatnim partnerima, tako da od najavljivanog izvoza briketa u Francusku i Italiju, za sada nema ništa.

Da li je izbor partnera pravi

Poslije godinu jalovih iščekivanja izvozno orijentisane proizvodnje, nameće se pitanje da li je tako ugledna kompanija kao što su Plantaže odabrala prave partnere u ovom poslu.

Zašto Plantaže nijesu za partnera izabrale dokazanu kompaniju, sa referencama u ovom biznisu? Da li je nakon dva tendera pravi izbor Plantaža zaista bila privatna firma u vlasništvu bivših državnih direktora Telekoma Obradovića i Ivanovića, bliskih vlasti Mila Đukanovića.

Ni Ivanović se direktorujući u “Pobjedi” nije proslavio već je ekipa menadžera i urednika dovela državnu novinsku kuću na rub propasti

Nakon biznisa sa internet kompanijom, Obradović godinama šefuje Bajfarmom, jednom od vodećih firmi na tržištu ljekova. Sa partnerima je posljednje dvije godine širio biznis i u sektoru energetike, tako da je teško mogao biti specijalizovan i za proizvodnju briketa.

Ni Ivanović se direktorujući u “Pobjedi” nije proslavio već je ekipa menadžera i urednika dovela državnu novinsku kuću na rub propasti. Njegove profesionalne reference tek sa proizvodnjom briketa nemaju ama baš ništa zajedničko.

Predrag Bošković (DPS), predsjednik uprave Rudnika uglja Pljevlja, za razliku od prethodne dvojice čiji uspjeh je, uglavnom, zavisio od državnih jasli, ima kapacitet i predispoziciju za uspjeh, koji nažalost, za sada, izostaje u proizvodnji briketa.

Ali, ne i u Rukometnom savezu i ŽRK Budućnost, kojima predsjedava, jer upravo ovaj sport u Crnoj Gori doživljava veliki preporod i bilježi uspjehe na međunarodnoj sceni. Ko zna, ako promijeni partnere u privatnoj firmi OMP Engineering, možda mu se i brikete pozlate.

Bonus video: