Školjke u Crnoj Gori su čiste i jestive

Vlasnik uzgajališta Nevres Đerić kazao je da se ovim rezultatima demantuju ranija pisanja da se radi o sumljivom kvalitetu školjki u Crnoj Gori
322 pregleda 2 komentar(a)
Školjke, Foto: Food-info.net
Školjke, Foto: Food-info.net
Ažurirano: 19.06.2012. 14:15h

Poslednji izvještaj mikrobioloških ispitivanja ploda namirnice ostrige i mušlje kao i super analiza životnih, jestivih plodova, obavljenih od 30. maja do 2.juna od strane Specijalističke veterinarske laboratorije Podgorica, ukazuju da se radi o zdravim, čistim i odgovarajućim jestivim školjkama, saopšteno je sa uzgajališta "Školjke Boke".

Vlasnik uzgajališta Nevres Đerić kazao je da se ovim rezultatima demantuju ranija pisanja da se radi o sumljivom kvalitetu školjki u Crnoj Gori.

"Takođe napominjemo da redovnim uzorkovanjem kvaliteta vode na uzgajalištu "Školjke Boke" u Orahovcu koje obavlja Institut za biologiju mora iz Kotora, u skladu sa klasifikacijom i kategorizacijom voda, ispitivanja ukazuju da je na ovom lokalitetu tokom cijelog perioda istraživanja kvalitet vode zadovoljavajući i izuzetno čist i pogodan za marikulturu. Kroz pomenuta istraživanja i rezultate kvaliteta vode i ploda-mesa školjki, "budući kupci ovih zdravih organskih proizvoda mogu da budu sigurni da konzumiraju čistu organsku hranu koja se direktno iz vode nudi na uzgajalištu "Školjke Boke" u Orahovcu", poručuje Đerić.

Poštujući ekološke principe i održivi razvoj, uz pomoć kredita Svjetske banke i resornog Ministarstva, uzgajalište ˝Školjke Boke˝ je realizovalo i MIDAS projekat jer nije postojala električna energija na uzgajalištu koji se odnosio na rekonstrukciju uzgajališta i postavljanje prvog solarnog sistema ovog tipa u saradnji sa DOO ˝Sistem˝ koji ujedno doprinosi i razvoju svijesti o uštedi električne energije - programa energetske efikasnosti, a uz sve to zadovoljavajući principe održivog razvoja.

"Zadovoljstvo nam je da smo u mogućnosti da ponudimo građanima Crne Gore i turistima čist organski proizvod kamenicu-ostrigu i mušlju direktno iz vode na samom uzgajalištu u Orahovcu neposredno pored rijeke Ljute i nekoliko čistih i stalnih izvora vode", kazao je Đerić.

On je naveo i da se izrada čitavog projekta uzgajališta "Školjke Boke" možete vidjeti posjetom sajta www.skoljkeboke.com.

Bonus video: