Ruski mendžement KAP-a prodaje luksuzni vozni park

Prije nego što je najuren prošle godine, bivši šef uprave Krilov prvo je za Moskvu poslao konja koji je bio smješten na Marezi
105 pregleda 8 komentar(a)
audi, menadžment KAP-a, Foto: Savo Prelević
audi, menadžment KAP-a, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.06.2012. 16:32h

Kombinat aluminijuma oglasio je prodaju 13 automobila koje su o trošku kompanije posljednjih četiri do šest godina vozili ruski, ali i pojedini privilegovani predstavnici domaćeg menadžmenta.

Radi se o prodaji vozila čiji je formalni vlasnik ruski CEAC, a koja su menadžeri KAP-a niz godina koristili.

Ruski menadžeri su, kako saznajemo u Kombinatu, tražili da kompanija otkupi ova vozila, ali je to odbila Vlada, koja sa Rusima dijeli većinsko vlasništvo u KAP-u uz obrazloženje da “sad nije vrijeme za kupovinu vozila”. To može biti još jedan znak da će menadžment CEAC-a ruskog tajkuna Olega Deripaske uskoro biti razvlašćen ili biti pomjeren sa glavnih upravljačkih funkcija.

CEAC je do kraja 2010. godine uprkos katastrofalnom upravljanju KAP-om godišnje od aluminijumske kompanije naplaćivao na ime naknade za menadžment oko million eura. Dosta odgovornih funkcija u KAP-u, samim tim i privilegija, duže vrijeme je bilo maltene duplirano i preskupo. KAP godinama opstaje samo zahvaljujući stotinama miliona eura novca poreskih obveznika, koji je Vlada nemilice trošila kako bi se održala nerentabilna proizvodnja aluminijuma u Crnoj Gori.

Na spisku vozila najluksuzniji je “audi” A6 Quattro od 3.000 kubika iz 2008.

“Preplaćeni” ruski menadžeri sa mjesečnim neto zaradama od tri do 12 hiljada eura za to mnogo nisu marili i godinama su živjeli na visokoj nozi za naše prilike. Tek krajem i početkom ove godine najviše zarade u KAP-u su neznatno smanjene, ali svaki ruski menadžer, koji se iole šta pita u Kombinatu, ima mjesečnu neto platu oko 3.000 eura.

Rasprodaja voznog parka mogla bi zato biti pouzdan znak da sadašnji menadžeri CEAC-a uskoro odlaze i da je u KAP-u izgleda došao kraj makar njihovog vozikanja o narodnom trošku.

Na spisku vozila najluksuzniji je “audi” A6 Quattro od 3.000 kubika iz 2008, kojeg je godinama vozio bivši predsjednik uprave Vjačeslav Krilov. Prodaja je oglašena po početnoj cijeni od 23.221 euro.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: