Hrana sve skuplja, za korpu potrebne dvije radničke plate

Poredeći cijene iz juna prethodne dvije godine sa trenutnim, najuočljivije je poskupljenje svježeg mesa
10 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 14:28h

Cijene hrane u podgoričkim prodavnicama su u konstantnom porastu. Iako je najčešeće riječ o poskupljenju od nekolilo centi, mali procenat ne treba da vara potrošače jer se i tom iznosu cijene ka gore kreću iz mjeseca u mjesec.

Uporedna analiza cijene koju su “Vijesti” radile poredeći 13 najosnovnijih artikala iz četiri lanca marketa pokazuje da je rijetko koji proizvod ostao na prošlogodišnjem nivou, a naročito ne na nivou od 2010. godine. Tokom proljeća prošle godine došlo je do naglog skoka cijena od više od 30 odsto gotovo svih proizvoda, od tada nije bilo tako drastičnih promjena ali je bilo dosta izmjena.

Poredeći cijene iz juna prethodne dvije godine sa cijenama koje su se na policama marketa nalazile u petak najuočljivije je poskupljenje svježeg mesa, a skuplja su i jaja, šećer, kafa, krastavci. Cijene brašna i suncokretovog ulja su gotovo svuda niže.

U međuvremenu, i ukupni troškovi života su rasli, pa je tako potrošačka korpa prema podacima Monstata prošlog mjeseca iznosila 785 eura, u maju 2011. godine 772 eura, a prije dvije godine u maju 2010. koštala je 758 eura, odnosno 27 eura više nego sada.

Mjenjala se i prosječna zarada na nivou države, ali kako je od kraja 2010. godine u obračun plata uvršten i iznos toplog obroka i regresa, ti iznosi se ne mogu porediti. Prema podacima Monstata, poređujući maj 2010, 2011. i april ove godine prosječna zarada je rasla za osam, pa za 18 eura.

Tako je 2010. godine iznosila 465 eura, godinu kasnije 473, a ove godine 491 euro. Kada se u prosječne plate ne bi računale zarade direktora i glavnih menadžera preduzeća prosjek bi bio znatno niži, prema ranijim procjenama Unije slobodnih sindikata (USS) oko 300 eura.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: