Skadar Lake pod lupom, spremaju još jedan

Turističko naselje u Mihailovićima, prema mišljenju ekologa i građana Virpazara, radiće se po principu kontroverznog projekta Porto Skadar Lake, sa istim imenima i interesima
470 pregleda 14 komentar(a)
Porto Skadar Lake, Foto: Green Home
Porto Skadar Lake, Foto: Green Home
Ažurirano: 29.05.2018. 18:37h

Novi megalomanski projekat turističkog naselja sa pet zvjezdica, koji bi se nalazio u blizini osporavanog Porto Skadar Lakea (PSL) u Mihailovićima, u NP “Skadarsko jezero”, treba obustaviti jer nije ekološki opravdan. To tvrde u neformalnom udruženju građana Virpazara i ekološkim NVO koji se protive gradnji novog turističkog naselja u nacionalnom parku.

Javna rasprava o studiji procjene uticaja novog turističkog naselja na životnu sredinu biće održana danas na Cetinju.

Iz Udruženja “Vijestima” su rekli da neće dozvoliti dalju devastaciju prostora.

Oni su od Vlade, kako navode, zatražili obustavljanje dodjele dozvola dok se ne donese novi prostorni plan posebne namjene za Skadarsko jezero, čija je izrada u toku.

Ministarstvo održivog razvoja je 6. juna 2016. investitoru “MJ Property” iz Podgorice izdalo građevinsku dozvolu za građenje turističkog naselja na dvije urbanističke parcele u zahvatu Državne studije lokacije “Mihailovići”.

Vlasnik te firme je francuski državljanin Marek Juda a izvršni direktor Bojan Zindović. Njegov prethodnik Ivan Zindović sada je ovlašćeni zastupnik.

Površina hotelskog naselja, kako piše u dozvoli, je 9.103 kvadrata, od čega je hotel 3.467, dok su privezište, restoran spa&welness centar 832 kvadrata iznad zemlje i 1.112 kvadrata ispod zemlje.

Građevinsku dozvolu za projekat Porto Skadar Lake (PSL) ranije je dobio francuski biznismen Lionel Sonigo, odnosno njegova firma “Montenegro resort company” (MRC), čiji je glavni menadžer Ivan Zindović. Dozvolu Ministarstva, na čijem je čelu tada bio Branimir Gvozdenović, Sonigo je dobio nakon što je Vlada 2014. usvojila Državnu studiju lokacije (DSL) “Mihailovići”.

“Nakon tri godine izgradnje kompleksa hotela PSL, sa 51 apartmanom, 30 vila za iznajmljivanje, helidromom i marinom nemamo ništa osim devastiranog NP. Podsjećamo da je ovaj uništeni dio dobio saglasnost na studiju procjene uticaja na životnu sredinu i evo kako prostor danas izgleda”, upozoravaju iz Udruženja.

Sonigo je tvrdio da je napravio maksimalno ekološki projekat i pozvao sve NVO, koje se protive tom projektu, da im sugerišu šta još treba da učine. Naglasio je da će se za izgradnju rizorta koristiti samo prirodni materijali, solarna energija, dok će ispod svake vile biti tankovi koji će prečišćavati otpadne vode.

U komentarima na novu studiju koje je udruženje juče poslalo Vladi i Ministarstvu, navodi se da luksuzni wellness - spa i kongresni turizam uz turističke depandanse od 16.812 kvadrata nije u duhu tradicije i urušava jedinstveni prirodni ambijent i odlike zaštićenog područja.

“Elaboratom se tvrdi da ne postoji značajan uticaj na biodiverzitet, iako nisu rađena dodatna biodivezitetska istraživanja. Procjenjivati uticaj na biodiverzitet bez podataka je nedopustivo, s obzirom da je riječ o području koje je pod međunarodnom zaštitom, kao i zbog činjenice da se neke od biljnih vrsta nalaze na IUCN crvenoj listi kao veoma ugrožene i pri tom su zakonom zaštićene u našoj državi”, piše u komentarima.

Navodi se da je planirani pritisak na prirodne resurse ogroman, uzimajući u obzir da u elaboratu nije ni pomenuto da su slični sadržaji planirani u okviru susjednog projekta koji uključuju smještaj za 437 osoba, što, kako se navodi, sa novim projektom iznosi 660 osoba ili duplo više od broja stanovnika Virpazara. Najveća opasnost, kako smatraju, je da projekat otvora vrata i nelegalnoj gradnji.

„Strazbur” dolazi na lice mjesta

O projektu Porto Skadar Lake već dva puta se raspravljalo u Savjetu Evrope, a Sekretarijat Bernske konvencije je zahtijevao i razmatranje novog Nacrta Prostornog plana posebne namjene. Do sada su održana dva zasjedanja u Strazburu, a od 12. do 16. juna predstavnici Bernskog i RAMSAR Sekretarijata dolaze u “misiju utvrđivanja činjenica”, tvrde iz udruženja Virpazar.

Zindović je ranije za “Vijesti” odbacio primjedbe da bi Strazbur mogao da stopira gradnju, navodeći da su to “dezinformacije i opstrukcije nekih nevladinih organizacija”. On je otvaranje Porto Skadar Lake najavio za 2020.

Bonus video: