Javne nabavke pretvorile tivatski aerodrom u pakao

"Za 14 dana juna imali smo ukupno 305 velikih i malih poslovnih aviona u odnosu na 250 vazduhoplova za 14 dana juna prošle godine"
11 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 09:06h

Iako zbog kvara na sistemu klimatizacije u terminalnoj zgradi već danima zaposleni rade u veoma otežanim uslovima, a brojni putnici koji čekaju na ukrcaj u avione znoje se na visokim temperaturama, aerodrom Tivat ipak ruši sve rekorde u fizičkom obimu prometa kada je ovaj dio godine u pitanju.

Tako je, zaključno sa 14. junom, ova vazdušna luka prihvatila i opslužila ukupno 1.272 aviona i 158.384 putnika što je 16,6 odsto više u odnosu na uporedni period lani.

„Posebno povećan promet bilježimo u junu jer smo za 14 dana ovog mjeseca imali ukupno 305 velikih i malih poslovnih aviona u odnosu na 250 vazduhoplova za 14 dana juna prošle godine. U protekle dvije nedjelje imali smo 42.589 putnika što je za petinu više nego u istom periodu prošlogodišnjeg juna.“- kazao je juče novinarima direktor aerodroma Tivat mr Ranko Bošković.

Ilustrujući kakve gužve već sada vladaju na tivatskom aerodromu iako je sam špic ljetnje sezone još prilično daleko, on je naglasio da je juče naprimjer, bilo predviđeno slijetanje 15 aviona, a za sjutra je najavljeno dolazak čak 35 velikih putničkih i dva mala poslovna aviona.

"Za 14 dana juna imali smo ukupno 305 velikih i malih poslovnih aviona u odnosu na 250 vazduhoplova za 14 dana juna prošle godine"

„Plan za ovu godinu nam je da ostvarimo rast od 10 odsto u odnosu na cijelu 2011. Već sada imamo rast od 16,6 posto, a prema najavama i jul i avgust će biti bolji nego lani iako smo u ta dva mjeseca već polako dostigli fizičke limite aerodroma. Posebno dobar biće i spetembrar, tako da očekujem da bez problema i premašimo planiranu stopu povećanja fizičkog obima prometa“, kazao je Bošković.

Rigidne tenderske procedure javnih nabavki

Inače, tivatski aerodrom trenutno je letovima redovnih i čareter prevoznika, povezan sa 21 destinacijom u Rusiji, Ukrajini, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Danskoj, Češkoj, Velikoj Britaniji, Slovačkoj i Švedskoj.

Bošković je dodao da se zaposleni na aerodromu maksimalno trude da vazdušna luka funkcioniše sa što manje teškoća, iako cijelom aerodromskom preduzeću kao velikom tehničkom sistemu, ogromne probleme stvara rigidni Zakon o javnim nabavkama. Stoga se dolazi u apsurdnu situaciju da „Aerodromi Crne Gore“ koje važe za firmu koja nema problema sa novcem i likvidnošću, zbog komplikovane i rigidne tenderske procedure javnih nabavki, na vrijeme ne može obezbijediti intervencije na održavanju i popravkama svoje opreme.

TV prilog: Nebojša Mandić

„Ovo što se dogodilo sa sistemom klimatizacije terminalne zgrade je samo dokaz koliko je sistem javnih nabavki krut. Ako vam tender iz bilo kojih razloga „padne“ vi morate čekati 30 dana do raspisivanja novog, a onda opet ući u dugotrajnu proceduru i sve tako u nedogled. Zato se sada maksimalno trudimo da problem sa klimazizacijom u narednih par dana makar ublažimo uz razumijevanje nekih naših poslovnih partnera koji su spremni da remontujun dva od četiri postojeća kompresora na sistemu klimatizacije, dok za zamjenu preostala 4 kompresora se mora završiti još jedan tender vrijedan 25 hiljada eura“, kazao je Bošković dodajući da se, zbog komplikovane procedure i obimne dokumentacije koje su ponuđači morali prikupiti, niko nije javio na tender ACG vrijedan 40 hiljada eura za nabavku auto guma, a zbog formalno pravnih nedostaka finansijski povoljnije ponude za održavanje vozila, ACG je morao odbaciti ponudu vrijednu 18 hiljada eura i izabrati skuplju koja će ih koštati 23 hiljade eura.

Galerija

Bonus video: