Prvog dana 7.000 potpisa protiv taksi "euro po euro"

Peticija će biti upućena Ustavnom sudu od kojeg očekuju da se što hitnije izjasni i donese odluku u javnom interesu
0 komentar(a)
Peticija, euro po euro, porey na mobilni, Foto: Boris Pejović
Peticija, euro po euro, porey na mobilni, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2012. 05:53h

Građanski front je tokom prvog dana podrške inicijativama, kojima traže da se građanima ne naplaćuju takse od po euro i da se obore pravila za izračunavanje cijena struje, prikupio oko 7.000 potpisa.

Iz Fronta je “Vijestima” saopšteno da su zadovoljni jer je samo juče inicijativu potpisalo toliko građana u većini gradova.

Peticija će biti upućena Ustavnom sudu od kojeg očekuju da se što hitnije izjasni i donese odluku u javnom interesu. Građanski front je tražio Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona kojim se uvode takse na SIM kartice, električna brojila, kablovski priključak. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je odavno tražila da taj sud poništi pravila Agencije za energetiku, tvrdeći da su suprotna Zakonu o energetici. Posebno je traženo da se ukine naplaćivanje gubitaka u mreži.

Potpisivanje peticije je, kako je i bilo najavljeno, organizovano u svim gradovima i, tvrde u Frontu, izazvalo je veliko interesovanje građana.

“Ogroman broj građana je znao o čemu se radi, samo rijetkima smo morali da objasnimo za šta se prikupljaju potpisi”, kazali su predstavnici Fronta.

Tvrde da su rijetki bili oni koji nijesu željeli da potpišu inicijative, a među njima je bio i guverner Centralne banke Radoje Žugić.

Peticija će se potpisivati i narednih dana na više punktova u Podgorici, a volonteri Fronta će biti raspoređeni i u ostalim gradovima. Iz Fronta su pozvali građane da potpise ostavljaju i na sajtu MANS-a, Fejsbuk profilu Protesti i njihovom profilu na Tviteru.

PETICIJA ONLINE >>>

Bonus video: