O privatizaciji Telekoma: Da prođe zakon, pa će zvati Đukanovića

Anketni odbor u utorak odlučuje koga će saslušati zbog Telekoma, među prvima Čarapić, Mitrović, Brajović, Vuksanović...
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 12:40h

Članovi Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o korupciji u privatizaciji Crnogorskog Telekoma, trebalo bi na sjednici u utorak da odluče koga će saslušavati.

Sjednica je trebalo da bude sjutra, ali pojedini članovi nisu mogli prisustvovati, pa je odgođena.

Prema nezvaničnim informacijama, predsjednik Anketnog odbora Andrija Mandić će predložiti da u prvom krugu izjave dobiju od državnog tužioca Ranke Čarapić, direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića, ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića i direktora policije Božidara Vuksanovića.

Anketni odbor je inicirao Predlog zakona o parlamentarnoj istrazi, koji je u skupštinskoj proceduri, da bi dobio šira ovlašćenja jer će imati na uvid povjerljiva dokumenta Tužilaštva. Moći će i da saslušavaju pojedince za koje procijene da imaju potrebne informacije.

“Kada bude usvojeno zakonsko rješenje pozvaćemo i sve učesnike privatizacije Telekoma, među kojima su i bivši funkcioneri Vlade”, najavljeno je iz odbora.

"Mađar Telekom podmitio više predstavnika crnogorske Vlade"

Prema sadašnjim pravilima saslušanju ne bi morao da se odazove bivši premijer Milo Đukanović i članovi njegove Vlade, one koji su učestvovali u privatizaciji, tadašnje direktore Telekoma... Istraga u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala je da je Mađar Telekom podmitio više predstavnika crnogorske Vlade, kao i "sestru najvišeg vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom", da bi došao do većinskog vlasništva u Telekomu.

Anketni odbor, prema Predlogu zakona koji su potpisali članovi iz opozicije i SDP-a, može od svih državnih i organa lokalne samouprave, ustanova i kompanija tražiti da mu dostave na uvid svu dokumentaciju koja bi mogla biti od značaja za ostvarivanje povjerenog zadatka. Svi su dužni da postupe po zahtjevu Anketnog odbora u najkraćem mogućem roku i da daju istinite isprave, podatke i obavještenja.

Rukovodeće osobe, službenici i namještenici u državnim organima, kao i bivši nosioci državnih funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kako se navodi, dužni su da se odazovu pozivu Anketnog odbora i da daju istinite izjave i odgovaraju na pitanja o činjenicama koje su im poznate u vezi sa predmetom parlamentarne istrage.

Prema sadašnjim pravilima saslušanju ne bi morao da se odazove bivši premijer Milo Đukanović i članovi njegove Vlade

Skupštinski Anketni odbor za ispitivanje korupcije u privatizaciji Telekoma formiran je 9. marta. Inicirane su i dopune Zakona o tajnosti podataka kojim bi se omogućilo da imaju pristup tajnim informacijama u bilo kojoj istrazi.

Čekaju odgovor na zamolnice

Ministar pravde Duško Marković je saopštio da im kolege iz američkog Ministarstva pravde nijesu poslali odgovor na zamolnice o dokumentaciji u vezi sa aferom Telekom, ali ga očekuju.

Marković je rekao i da je Tužilaštvo tražilo podatke od nadležnih instutucija Njemačke i Mađarske.

Galerija

Bonus video: