Koliki nam strujni udar pakuju

Do kraja mjeseca određuju prihod kompanija od kojeg zavise cijene od 1. avgusta
51 pregleda 3 komentar(a)
struja račun, Foto: Boris Pejović
struja račun, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2012. 14:36h

Regulatorna agencija za energetiku do kraja mjeseca će utvrditi prihode energetskih kompanija, od kojih će zavisiti cijene struje od 1. avgusta.

To je "Vijestima" potvrdio direktor RAE Novak Medenica.

Medenica je rekao da još ne može da odgovori koliko prihoda će odobriti Elektroprivredi i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), koje će preko računa za struju ubirati od avgusta do istog mjeseca iduće godine. On je odgovorio da ne vjeruje da će biti odobreni traženi iznosi, saopštavajući da će ubrzo objaviti izvještaj o pregledanoj dokumentaciji.

Struja je skuplja od januara 6,8 odsto. Bez obzira na rast cijene, Vlada nije proširila spisak korisnika subvencija na preko 25.000

Nove cijene struje za domaćinstva i ostale potrošače primjenjivaće se, prema pravilima RAE, od 1. avgusta. Tada će račune opteretiti dodatnim stavkama – naknadama za operatera tržišta i podsticaj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Da Odbor RAE uvaži želje energetskih kompanija, struja bi građanima poskupjela oko 25 odsto, sa sadašnjih 7,68 centi po kilovat-satu električne energije, što je 8,98 centi sa porezom na dodatu vrijednost.

Od tri člana Odbora RAE, koji odlučuje o cijenama, dva predstavnika su radila u Elektroprivredi.

Crna Gora ima najskuplju struju u regionu, ako se izostave Hrvatska i Slovenija u kojima su značajno veća primanja.

Iz RAE su ranije nagovijestili da bi moglo doći do poskupljenja zbog prilagođavanja tržišnim cijenama, ali Zakon o energetici dozvoljava Agenciji da ograniči rast cijena usljed nepovoljne ekonomsko-socijalne situacije države.

Struja je skuplja od januara 6,8 odsto. Bez obzira na rast cijene, Vlada nije proširila spisak korisnika subvencija na preko 25.000, kako je najavljivano, već manje građana dobija pomoć nego 2011.

EPCG i Prenos su zahtijevali da preko jednogodišnjih računa dobiju prihod od 290,34 miliona eura, od čega CGES traži 30,36 miliona.

Smanjili tražene iznose

Regulator je Operatoru distributivnog sistema (ODS), za prvu regulatornu godinu odobrio 71,8 miliona eura, što je 24,91 odsto manje od zahtijevanog

RAE je, nakon detaljne analize dokumentacije po zahtjevu EPCG i CGES-a, načinila izvještaj sa predlogom regulatorno dozvoljenog prihoda za trogodišnji period, odnosno od 1. avgusta ove do 31. jula 2015. godine.

Na izvještaj regulatora primjedbe i sugestije se mogu dostavljati do srijede, nakon čega slijedi analiza i eventualna korekcija odobrenih prihoda, ukoliko se ta mišljenja prihvate.

Prema onome što je RAE u izvještaju odobrila kompanijama, dozvoljeni prihodi su niži od onih koje su EPCG i CGES tražili u zahtjevima koje su krajem marta poslale regulatoru.

To ipak ne znači da se cijene struje neće mijenjati, već bi trebalo da porastu. Koliko će struja poskupiti zavisiće i od toga koliko će regulator uvažiti sugestija i primjedbi.

Regulator je Operatoru distributivnog sistema (ODS), za prvu regulatornu godinu odobrio 71,8 miliona eura, što je 24,91 odsto manje od zahtijevanog.

Predloženi regulatorni prihod ODS-a za transponovanje u naknade i tarife za drugu godinu regulatornog perioda, koja počinje 1. avgusta naredne godine, a zavšava krajem jula 2014. godine, iznosi 74,9 miliona EUR ili 18,42 odsto manje od zahtijevanog, a za treću 78,07 miliona EUR odnosno 18,11 odsto manje od zahtijevanog.

Ukupan regulatorno dozvoljeni prihod Javnom snabdjevaču (JS) od obavljanja regulisanih djelatnosti koji se transponuje u naknade i tarife za prvu godinu iznosi 242,76 miliona eura, za drugu 192,53 miliona eura, a za treću 208,68 miliona eura.

EPCG je za tu cjelinu zahtjevom za naredne tri godine tražila 292,9 miliona eura, 218,7 miliona eura, odnosno 232,38 miliona eura.

Predloženi regulatorni prihod CGES-a za transponovanje u naknade i tarife za prvu godinu regulatornog perioda iznosi 23,11 miliona eura, za drugu 26,4 miliona eura, a za treću 30,67 miliona eura.

EPCG i CGES dostavili su regulatoru 30. marta zahtjeve za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda, na osnovu kojih će se formirati cijene koje će važiti od 1. avgusta

Regulator je razmatrao i zahtjev za odobravanje dozvoljenog prihoda i cijena za sve tri regulatorne godine Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Predloženi regulatorni prihod COTEE za transponovanje u naknadu za rad operatora tržišta iznosi za prvu godinu regulatornog perioda 408,25 hiljada eura, što je 31,38 odsto manje od zahtijevanog.

Za drugu je odobreno 27,33 odsto manje od zahtijevanog odnosno 415,66 hiljada eura, a za treću 24,56 odsto manje ili 430,87 hiljada eura.

Primjedbe i sugestije na predlog RAE za dozvoljeni prihod COTEE zainteresovani mogu dostavljati do subote.

EPCG i CGES dostavili su regulatoru 30. marta zahtjeve za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda, na osnovu kojih će se formirati cijene koje će važiti od 1. avgusta.

Regulator je tada procijenio da bi, ukoliko se oba zahtjeva prihvate u traženim iznosima, struja poskupila 25 odsto.

Predstavnici RAE ranije su najavili da će cijene struje, zbog približavanja evropskom tržištu, od avgusta najvjerovatnije porasti.

EPCG i CGES zahtjeve su pripremili u skladu sa novim metodologijama RAE, usvojenim krajem prošle godine, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine.

Bonus video: