I Savez sindikat Crne Gore protiv takse "euro po euro"

SSCG upozorava sve relevantne institucije i organizacije u crnogorskom društvu da gomilanje obaveza i nameta postaje neizdrživo za osiromašene porodice
97 pregleda 6 komentar(a)
SSCG, Foto: Arhiva Vijesti
SSCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.06.2012. 16:06h

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) se protivi uvođenju novih nameta na crnogorske građane i poziva Ustavni sud da ukine zakon kojim se uvode takse vrijednosti jednog eura na sve priključke mobilnih telefona, kablovske televizije i električnih brojila, saopšteno je iz te radničke organizacije.

SSCG je upozorila sve relevantne institucije i organizacije da nagomilavanje obaveza i nameta postaje neizdrživo za osiromašene crnogorske porodice.

“Nedopustivo je na ovaj način ingerencije države i državnih organa prenositi na privatne kompanije što je u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima. Ovakav odnos je u suprotnosti sa proklamovanom politikom socijalne države jer direktno ugrožava porodice i to najsiromašnije, koje bi po prirodi stvari trebalo da budu zaštićene, a ne dodatno oporezovane.

Uvođenje novih nameta na najširu populaciju u situaciji kada većina građana živi jedva sastavljajući kraj sa krajem, kada većina preduzeća umanjuje ili isplaćuje plate sa zakašnjenjem i kada se suočavamo sa poskupljenjima na svakom koraku iritira sve one koji žive od plata", navodi se u saopštenju.

SSCG smatra da je neshvatljiv je odnos odgovornih državnih organa prema njihovom zahtjevu da uvedu progresivan poreski sistem koji bi oporezovao one koji žive u luksuznim stanovima i vilama, voze skupocjena vozila, džipove i jahte, kupuju jedan par obuće ili komad odjeće u vrijednosti prosječne crnogorske plate, već uvode namete koji će samo još više ugroziti najslabije porodice.

“Ova odluka će imati odjeka i među turistima koji dolaze u Crnu Goru i kupuju kartice za mobilne telefone za period ljetovanja. Ne treba zaboraviti ni to da je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) najavila da će do sredine narednog mjeseca odobriti novo povećanje cijene struje", navodi se u saopštenju uz podsjećanje da nije isto odlzeti euro sa računa djeteta kome je roditelj kupio karticu i platio mu račun od nekoliko eura da bi bio sa njim u vezi i oporezovati one koji svakog mjeseca plaćaju račune za mobilnu i fiksnu telefoniju u vrijednosti prosječne crnogorske plate.

Bonus video: