Počelo potpisivanje peticije protiv poreza "euro po euro"

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović je kazala da namjeravaju da sakupe najmanje 30.000 potpisa građana i natjeraju sud da reaguje
51 pregleda 19 komentar(a)
račun, Foto: Shutterstock.com
račun, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.06.2012. 17:47h

Građanski front je počeo sa potpisivanjem inicijativa koje bi trebalo da obore novouvedene takse "euro po euro" i takse na gubitke u elektromreži. Inicijative će biti upućene Ustavnom sudu od kojeg očekuju da se što hitnije izjasni i donese odluku u javnom interesu.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović je kazala da namjeravaju da sakupe najmanje 30.000 potpisa građana i natjeraju sud da reaguje.

Inicijative će od danas moći da se potpisuju u svim gradovima i putem interneta.

"Zakon o euru po euru i način rada Regulatorne agencije za energetiku su dvije stvari koje toleriše postojeća Vlada. Znamo da će se desiti vanredni izbori i od ove Vlade nemamo šta više da tražimo. Isto to je tolerisao i usvojio parlament zbog čega smo i tražili od poslanika da ga napuste. To je potpisao predsjednik ali se on ništa ne pita. Zato smo se odlučili za peticiju", rekla je Ćalović.

Ona je pozvala građane da potpišu peticiju kojom bi se ukinuo zakon kojim se utvrđuju takse od po euro na telefone, struju, kablovsku televiziju i inicijatiju koja se odnosi na pitanje cijena električne energije.

"Tražimo da poništi dio pravilnika o tarifama kojim se predviđa da moramo da plaćamo ono što nismo potrošili, gubitke na mreži. Znamo da je Ustavni sud sličnu odluku već donosio i očekujemo da jasno naznači državnim organima obavezu da novac koji naplaćen protivustavno bude vraćen građanima", kazala je ona i dodala da se inicijartive potpisuju i zbog toga što se već predviđa stimulacija za investicije u održavanje EPCG i mreže i uvodi se nova stavka da građani dodatno stimulišu investicije dok se novac drži u Prvoj banci.

U ime grupe za rad i socijalnu politiku Građanskog fronta Vojo Vuletić je rekao da pokušavaju "da spriječe još jednu pljačku koju je Vlada organizovala kako bi ispunila rupe koje su nastale zbog onoga što su davno potrošili".

"Sve ćemo učiniti, nudićemo alternative ovoj vlasti da izvučemo sirotinju iz pozicije u kojoj se nalazi", kazao je Vuletić.

On je rekao i da očekuju da će sljedeća mjera biti povećanje PDV-a, a zatim ukidanje isplata penzija i plata u novcu i da će se dobijati bonovi umjesto eura.

Ujutru će početi i online potpisivanje inicijativa na sajtu MANS-a, Facebook grupi Protesti i na Twiteru.

U Podgorici će se peticija potpisivati na štandovima kod Gintaša, Male pijace, Pješačkog mosta, KBC, ispred Univerziteta, u Ulici Sobode i na uglu Njegoševe i Hercegovačke ulice.

Zbog vrućina u Podgorici peticije će biti potpisivane dvokratno, ujutru i uveče.

Bonus video: