Direktor Aerodroma Đuričković u minusu 2.333 eura mjesečno

Iz Aeorodroma su saopštili da su prihvatili Vladine preporuke o smanjenju zarada rukovodećem kadru
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 17:57h

Predstavnici javnog preduzeća Aerodromi objavili su juče, nakon sjednice Upravnog odbora, da su u cjelosti prihvatili zaključke Vlade koji se odnose na smanjenje plata rukovodećem kadru i da će do 15. juna obavijestiti Vladu o toj odluci.

Direktor Aerodroma Milovan Đuričković, prema posljednjim podacima sa sajta Komisije za sprečavanje konfikta interesa, ima mjesečnu platu od 3.806,53 eura. On je u kartonu o prihodima naveo da se od tog iznosa 821 euro odnosi na minuli rad.

Đuričković bi, prema odluci Vlade, zaradu morao da svede na tri prosječne plate u državi, što sada iznosi 1.473 eura. To znači da bi mjesečnu zaradu morao da smanji za 2.333 eura.

Na pitanje hoće li njegova zarada biti manja toliko, Đuričković je “Vijestima” kratko odgvorio: “Moja plata će biti tri prosječne plate u državi, kako je Vlada i preporučila”.

U Aerodromima su nedavno odbili da odgovore na pitanje “Vijesti” koliko iznosi plata direktora i ostalih u menadžmentu i prosječna plata zaposlenih prije sprovođenja Vladinih mjera štednje.

Javne ustanove i preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo najkasnije do 15. juna moraju obavijestiti Vladu da su uvažili preporuke o mjerama štednje, koje su sastavni dio rebalansa budžeta.

Neto zarada rukovodećem kadru (izvršni direktor, pomoćnik direktora, direktor sektora, načelnik odjeljenja) ne može biti veća od tri prosječne neto zarada u državi. Posljednji zvanični podatak odnosi se na aprilsku platu koja iznosi 491 eura, bez poreza i doprinosa, na nivou države.

Zaposleni u preduzećima u kojima država ima većinsko vlasništvo koja su ostvarila smanjenje gubitka, u odnosu na prethodnu godinu, imaju pravo na godišnji bonus

Prema preporukama Vlade, i svi menadžerski ugovori i drugi akti kojima su utvrđene posebne privilegije u toku trajanja i nakon prestanka radnog odnosa moraju biti van snage. Vlada je ostavila mogućnost da se u slučaju ostvarenja pozitivnog finansijskog rezultata rukovodećem kadru mogu ispatiti bonusi, ali uz prethodno kriterijume.

Zaposleni u preduzećima u kojima država ima većinsko vlasništvo koja su ostvarila smanjenje gubitka, u odnosu na prethodnu godinu, imaju pravo na godišnji bonus, uz prethodnu saglasnost Vlade. Prema odluci Vlade, ne važe ni rješenja koja omogućavaju zaposlenima da mjesečno ostvaruju prihod veći od jedne prosječne zarade.

Koje su podsticajne mjere

Iz Aerodroma navode da je Upravni odbor razmotrio cjenovnik usluga koje pružaju avio-kompanijama, te da je proširio i osnažio set podsticajnih mjera za nove rute ili jačanje frekvencija na postojećim rutama, u periodu van sezone.

"Tako je unaprijeđena inače veoma razuđena podsticajna šema vezana za cjenovnik aerodromskih usluga, a što bi trebalo da doprinese daljem rastu saobraćaja", navodi se u saopštenju.

Iz državnog preduzeća nije objašnjeno koje su to podsticajne mjere.

Galerija

Bonus video: