I u Nikšiću počeli štrajk glađu

Radnici Autoprevoznog traže da im se, pored 1.926 eura koliko je primilo svih 130 zaposlenih, isplati i po 250 eura po godini staža
157 pregleda 0 komentar(a)
Štrajk Autoprevozno Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Štrajk Autoprevozno Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.06.2012. 15:21h

Bivši radnici nekadašnjeg preduzeća Autoprevozno, njih 25, koji su protestovali u holu Opštine Nikšić, jutros su počeli štrajk glađu i tako se pridružili kolegama iz Podgorice koji su u petak u prostorijama Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) počeli sa istim štrajkom.

„Hoćemo da se solidarišemo sa našim kolegama jer u ovome smo svi jedinstveni. Štrajkovaćemo danonoćno i nećemo odustati dok se ne sjete da nam isplate novac koji tražimo i koji je dobilo naših 35 kolega“, kazala je u ime 25 radnika Vinka Bojović.

Ona je rekla da su jutros razgovarali sa predsjednikom Opštine Nikšić Nebojšom Radojičićem koji im je kazao da je u Vladi sve dogovoreno i da je SSCG adresa kojoj treba da se obrate, dok Sindikat „prebacuje loptu“ na lokalnu upravu.

„Vrijeme je da se usaglase i riješe naš problem. Mislimo da je kraj više prebacanja lopti. Imamo samo obećanja ali nema pomaka“, kazala je Bojović.

Danilo Vorotović je kazao da najmlađi radnik ima 50 godina, da svi imaju zdravstvenih problema i da su pod terapijama, ali da neće odustati dok ne dobiju ono što im pripada.

Danilo Vorotović je kazao da najmlađi radnik ima 50 godina, da svi imaju zdravstvenih problema i da su pod terapijama, ali da neće odustati dok ne dobiju ono što im pripada

„Ovo je poslednje što nam je ostalo jer sve smo druge mogućnosti iscrpili. Obišli smo sve institucije i pojedince, svi su nam obećavali pomoć, kao djetetu kome obećavaju čokoladu, i nakon godine ništa nije riješeno. Svi imaju navodno sluha za nas ali uvijek neko fali da se dogovor postigne. Ne možemo više i smatramo da se niko nije potrudio da nas ispoštuje i da nam pomogne“, ogorčen je Vorotović.

I opet im je stigla još jedna podrška, ali ne i rješenje problema. Opštinsko sindikalno povjereništvo Nikšić, koje je u sastavu SSCG ih je podržalo ali i kazalo da „nema kompetencije da rješava njihove zahtjeve“.

Oni su, kako stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik Branko Gardašević, slali dopise svim nadležnim pojedincima i institucijama da pomognu u rješavanju problema i to će, kako ističu, ponovo uraditi.

Radnici Autoprevoznog traže da im se, pored 1.926 eura koliko je primilo svih 130 zaposlenih, isplati i po 250 eura po godini staža, koliko je prije dvije godine dobilo njihovih 35 kolega, a visina traženih otpremnina kreće se od 2.500 do 6.000 eura.

Opština Nikšić ponudila rješenje – SSCG na potezu

Predsjednik Opštine Nikšić zatražio je od SSCG da ispoštuje dogovor koji je postignut u Vladi a oni će im u tome pružiti svu neophodnu pravnu pomoć.

„Lokalna uprava Nikšića je ponudila moguće rješenje. SO Nikšić je odlukom prenijela u svojinu SSCG tri placa za izgradnje stambenih zgrada.

Imajući u vidu da je izgrađen samo jedan od predviđena tri objekta na sastanku održanom u zgradi Vlade, sa predstavnicima Vlade, SSCG i bivšim radnicima, dogovoreno je da se SSCG-povjereništvo u Nikšiću jedan od tih placeva da na prodaju i da se na taj način izmire potraživanja radnika u štrajku“, stoji u saopštenju koje je potpisao Radojičič.

Bonus video: