Grupa radnika Crnogorskog Telekoma traži poništenje privatizacije

Zaposleni su odlučili da na nekorektan odnos odgovore podnošenjem tužbe za proglašenje ništavosti kupoprodajnog ugovora
111 pregleda 4 komentar(a)
Telekom, Foto: Boris Pejović
Telekom, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.06.2012. 18:58h

Zaposleni u Crnogorskom telekomu odlučili su da podnesu tužbu za proglašenje ništavosti kupoprodajnog ugovora kojim je iz državnog Telekom prešao u privatno vlasništvo, saopšteno je „Vijestima“.

To će da urade zbog, kako kažu, nepodnošljivog odnosa menadžmenta prema radnicima i sindikatu, koji već godinama ne uspijevaju da ispregovaraju nijedno od brojnih otvorenih pitanja.

„Vijestima“ je saopšteno da je Sindikat Telekoma u subotu održao sastanak sa radnicima i obavijestio ih da se već duže vode intenzivni pregovori sa menadžmentom kompanije koji se tiču neispunjavanja obaveza uprave prema zaposlenima, a odnose se na otpremnine, stambene kredite, povećanje zarada i još mnogo toga.

Strahuju od otpuštanja

„O svim tim pitanjima vode se sudski postupci koje je Sindikat pokrenuo kako bi natjerao menadžment da ispoštuje svoje preuzete obaveze prema zaposlenima.

Centralna tema oko koje se vodila višečasovna rasprava na sastanku u KIC-u “Budo Tomović” bila je buduća struktura otpremnina. Radnici su ogorčeni činjenicom da je menadžment odlučio da drtastično umanji važeću strukturu otpremnina, što je, kako smatraju, priprema za nova otpuštanja u Telekomu“, kazao je „Vijestima“ jedan od učesnika skupa.

On je podsjetio da zaposleni u Telekomu i inače stalno strepe od otpuštanja jer je od dolaska Dojče telekoma vršeno kontinuirano drastično otpuštanje i više od 1.000 njih je ostalo bez posla. Kako je rekao, njihovo ogorčenje posebno podstiče saznanje da će već tokom ove godine doći do novih otpuštanja.

„Revoltirani takvim odnosom, zaposleni su odlučili da na takav nekorektan odnos odgovore podnošenjem tužbe za proglašenje ništavosti kupoprodajnog ugovora Crnogorskog telekoma, s obzirom na opštepoznatu činjenicu da je tokom prodaje Telekoma bilo koruptivnih radnji, što je potvrđeno i plaćanjem 94 miliona dolara američkoj komisiji za hartije od vrijednosti od strane Dojče i Mađar telekoma“, kazao je sagovornik „Vijesti“.

Smanjenje otpremnina

Zaposleni u Telekomu koji ubuduće budu ostajali bez posla neće moći da računaju na iznos otpremnina po kojima su odlazile njihove bivše kolege jer je kolektivni ugovor prestao da važi, a ono što im sada nudi menadžment za njih nije prihvatljivo.

„Traže drastično smanjenje otpremnina. Do sada je najveća otpremnina iznosila oko 45 prosječnih zarada, a njihova prva ponuda je bila da nam daju jednu trećinu od tog iznosa. Tokom pregovora su taj iznos malo povećali, ali to je još neprihvatljivo“, rečeno je „Vijestima“.

Radnicima predstavlja problem i šest miliona eura stambenog kredita koji menadžment Telekoma nije podijelio zaposlenima od 2010. godine. Oni smatraju da se na taj način vrši pritisak na sindikat koji na sve načine pokušavaju da oslabe.

„Nijesu dijelili 450.000 eura koliko nam duguju za zdravstveno-rekreativni program i materijalnu pomoć. Za tu svrhu se godišnje izdvaja 150.000 eura na nivou godine). O povećanju zarada pregovaraju dvije godine i to je na sudu. Taj postupak ide u korist radnika jer je vještak ocijenio da su u pravu“, kazao je sagovornik „Vijesti“.

Bonus video: