Građanski front zatražio ukidanje poreza na kablovsku i mobilne

“Obaveza plaćanja takse može se uvesti samo korisniku određene usluge, ne i onome ko ima pristup uslugama"
0 komentar(a)
telefon, račun, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
telefon, račun, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.06.2012. 13:57h

Građanski front predao je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona kojim se uvodi taksa na SIM kartice, tarifna brojila i kablovski priključak,

Advokat i član pravnog odbora Građanskog fronta, Veselin Radulović, saopštio je da je Vlada tim zakonom, preko Skupštine, obezbijedila da građani plaćaju korupciju i štetu koja je uzrokovana njenim koruptivnim i skandaloznim poslovima.

Radulović je dodao da Vlada na taj način nastavlja praksu da javnim poslovima puni privatne džepove na teret građana Crne Gore.

Vlada će napuniti budžet porezima na mobilne i kablovsku >>>

Uz takse za mobilni i kablovsku, moguć i skok PDV-a na 19 odsto >>>

Pismo SNP-a Vujanoviću: Stopirajte poreze "euro po euro" >>>

"Vlada je zakonom određene poslove državne uprave čak prenijela na preduzeća za koja već postoji ozbiljna sumnja da su aktivno učestvovala u koruptivnim poslovima na najvišem nivou”, smatra Radulović.

“Obaveza plaćanja takse može se uvesti samo korisniku određene usluge, ne i onome ko ima pristup uslugama. Posebno je neustavno da navedena preduzeća utvrđuju ko su obveznici plaćanja, vode registar obveznika, obračunavaju i naplaćuju javni prihod

“Obaveza plaćanja takse može se uvesti samo korisniku određene usluge, ne i onome ko ima pristup uslugama. Posebno je neustavno da navedena preduzeća utvrđuju ko su obveznici plaćanja, vode registar obveznika, obračunavaju i naplaćuju javni prihod”, naveo je Radulović, dodajući da su izvršna i zakonodavna vlast partnerima iz ranijih poslova dali ovlašćenja Poreske uprave i drugih organa, “stavljajući državni aparat isključivo u lične interese, kao i za zaštitu i nastavak korupcije”.

On je kazao da je građanima uskraćeno pravo na pravni lijek, jer su mobilni operateri, snabdjevač električnom energijom i kablovski distributeri ovlašćeni da građanima obustavljaju i naplaćuju dažbine i da to čine bez donošenja rješenja.

“Očekujemo da Ustavni sud postupi hitno po našoj inicijativi i izda naredbu o obustavi obavljanja pojedinačnih radnji koje bi navedena preduzeća donijela na osnovu tog zakona”, navodi Radulović u saopštenju i zaključuje da će u svim gradovima Forum organizovati akcije kojima će se omogućiti građanima da potpišu inicijativu i budu učesnici u ustavno-sudskom postupku.

Bonus video: