Država zbog šverca cigareta izgubila desetak miliona

Naplata akciza za četiri mjeseca oko 11,5 miliona eura, legalan uvoz pao 54 odsto. Umjesto da bude rast prihoda za 70 odsto, postoji pad od 22 odsto
162 pregleda 12 komentar(a)
cigarete, prodaja cigareta, Foto: Savo Prelević
cigarete, prodaja cigareta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2018. 05:35h

Uprava carina je u prva četiri mjeseca ove godine naplatila akcize na cigarete u iznosu od 11.511.577 eura, 22 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, što bi moglo biti posljedica rasta crnog tržišta duvana.

Iz Uprave carina, na čijem je čelu direktor Vladan Joković, su “Vijestima” kazali da je u istom prošlogodišnjem periodu po osnovu akciza na cigarete naplaćeno 14.909.985 eura.

Od aprila prošle godine Vlada je tri puta povećavala akcize na duvanske proizvode. Ukupni rast akciza je bio 70 odsto, i da je ostao isti promet za toliko je trebao biti veći i državni prihod. Međutim, on je manji za 22 odsto što govori o ogromnim razmjerama nelegalnog tržišta cigareta.

Da nema šverca i da je promet imao mali pad (10 - 15 odsto) zbog onih koji bi odustali od duvana, prihod države od akciza je trebao biti za ova četiri mjeseca 22 miliona eura, a on je duplo manji od toga. Tome treba dodati i manju naplatu PDV-a na maloprodajnu cijenu.

Rast crnog tržišta duvana počeo je nakon drugog povećanja akciza u avgustu prošle godine, a sada se cigarete bez markica u velikom izboru od dvadesetak brendova mogu kupiti na svakom ćošku, a moguća je i “kućna dostava”. Na crnom tržištu boks cigareta može se kupiti i za 6 eura, dok je najjeftiniji legalni boks 22 eura.

Premijer Duško Marković najavio je krajem aprila da će Vlada napraviti detaljnu analizu šta se dešava na tržištu duvana i kakvi će biti njeni odgovori na šverc duvanskih proizvoda koji je pojačan nakon povećanja akciza na duvanske proizvode. On je tada rekao da su se prihodi od akciza na duvan konačno popravili.

“U 20 dana aprila su povećani 13 odsto. Juče smo se na sjednici Vlade dogovorili da napravimo detaljnu analizu šta se tu dešava i kakvi će biti naši odgovori. Borba protiv sive ekonomije je naš ključni zadatak”, poručio je Marković 27. aprila na događaju “Otvoreno sa premijerom” kojeg je organizovala Američka privredna komora (AmCham).

Iz Ministarstva finansija i Vladinog Biroa za odnose sa javnošću nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” šta je do sada urađeno povodom toga i kada će analiza biti gotova.

Prema novim podacima Monstata, legalni uvoz duvanskih proizvoda za period januar-april ove godine 54 odsto je manji nego u istom periodu prošle.

Uvoz duvanskih proizvoda za četiri mjeseca 2017. godine iznosio je oko 4,35 miliona eura, a u istom periodu ove godine je 1,99 miliona. U prva tri mjeseca legalni uvoz duvanskih proizvoda bio je 59 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

Predstavnici legalnih uvoznika u martu su “Vijestima” saopštili da im je od početka godine promet pao 40 odsto.

Odgovor države na šverc cigareta do sada je bio prilično mlak, zbog čega predstavnici opozicije, ali i legalnih uvoznika sumnjaju da je, kako su ranije kazali, sve organizovano da bi gospodari crnog tržišta zaradili veliki novac umjesto državnog budžetaUkupno opterećenje dažbinama po prodajnoj cijeni paklice cigareta iznosi više od 80 odsto.

Prihodi od svih akciza u aprilu 16,7 miliona eura

Uprava carina je u aprilu naplatila prihode od ukupno 61.643.211 eura ili 19,19 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine. U ukupnim prihodima dominira naplata PDV-a pri uvozu u iznosu od 42.529.969 eura, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Uprave.

Po osnovu ukupne akcize naplaćeno je 16.754.728 eura, čime je ostvaren rast prihoda od 4,51 odsto nego u prethodnoj godini. Naplata po osnovu carine (poreza na međunarodne trgovine i transakcije) iznosila je 2.195.062 eura, 9,33 odsto više u odnosu na isti period 2017.

Od poreza na kafu prihod je bio 160.579 eura, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 2.871 eura.

“U odnosu na na dinamički plan budžeta za april, ostvareni neto prihodi su na nivou 119,84 odsto ili 10 miliona eura više”, naveli su iz Uprave carina.

  • 2,3 eura košta paklica najjeftinijih cigareta u legalnoj prodaji, odnosno na kioscima i u marketima u Crnoj Gori

Bonus video: