Plate funkcionera i sudija manje sedam odsto

Državni i javni funkcioneri, shodno Vladinoj odluci, podrazumijevaju premijera, potpredsjednike Vlade, ministre i generalnog sekretara, sudije i tužioce
59 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2012. 18:36h

Ministarstvo finansija objasnilo je juče da je set odluka o smanjenju fiksnog dijela zarade zaposlenih koji se finansiraju iz državnog budžeta, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, u sklopu realizacije mjera štednje koje prate rebalans budžeta.

“Izmjena odluke o utvrđivanju vrijednosti koeficijenta za obračun fiksnog dijela zarade funkcionera Vlade, vrednosni koeficijent smanjuje se sa dosadašnjih 120 na 110 eura čime će se smanjti zarade državnim i javnim funkcionerima za oko sedam odsto. Tim izmjenama uštedjeće se mjesečno 79.000 eura”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Izmjenama Odluke o utvrđivanju vrijednosti koeficijenta za obračun fiksnog dijela zarade nosilaca pravosudnih i ustavnosudskih funkcija, vrijednosni koeficijent smanjuje se u istom iznosu kao i za Vladine funkcionere, a očekuje se i ista mjesečna ušteda od 79.000 eura.

Državni i javni funkcioneri, shodno Vladinoj odluci, podrazumijevaju premijera, potpredsjednike Vlade, ministre i generalnog sekretara, sudije i tužioce.

“Zarade nosilaca pravosudnih i ustavnosudskih funkcija, takođe se smanjuju za sedam odsto”, ponovili su u Ministarstvu finansija.

Premijer Igor Lukšić, prema zvaničnom prošlogodišnjem izvještaju o prihodima, ima platu od 1.100 eura, što znači da će biti smanjena na 1.023 eura.

Primjera radi, vicepremijer Vujica Lazović ima 1.163 eura, a kada mu obračunaju smanjenje dobijaće 1.081,5 eura.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković ima platu 1.180 eura, a primaće 1.097,4 eura. Ministar finansija Milorad Katnić je prijavio platu od 1.050 eura, a pad će se odraziti tako da će primati 976,5 eura.

Vlada je odlučila i da vrijednost koeficijenta za obračun fiksnog dijela zarade državnih službenika i namještenika za 2012. godinu zadrži na prošlogodišnjem nivou u bruto iznosu od 90 eura.

“U postupku je i smanjenje zarada i naknada zaposlenima u diplomatskim i konzularnim predstavništvima”, rekli su u Ministarstvu finansija.

Bonus video: