Opozicija kritikovala predlog izbora Vukčevića jer ga ne poznaje

„Da li će porodica Đukanović preko Vukčevića imati ključni glas u RAE“, pitao je Medojević
122 pregleda 5 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2012. 15:09h

Poslanici Skupštine završili su raspravu o izboru Miroslava Vukčevića za člana odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE). I dok su poslanici vladajuće većine branili predlog Vlade da Vukčević bude član RAE, opozicionari su, protiveći se tom predlogu, prigovarali da ne znaju nišza o predloženom kandidatu, te da se na taj način ponižava parlament.

Istovremeno, lider PzP-a Nebojša Medojević pitao je da li će na Vukčevića neko moći da vrši uticaj u donošenju odluka, s obzirom da je, prema informacijama lidera PzP-a, kandidat Vlade „u kumovskim vezama sa predsjednikom Upravnog odbora rudnika uglja Predragom Boškovićem po volji porodice Đukanović“.

„Da li će porodica Đukanović preko Vukčevića imati ključni glas u RAE“, pitao je Medojević.

Reagujući na izjavu Medojevića, Zoran Vukčević (DPS) poručio je lideru PzP-a da vodi računa o svojim kumovima, zemunskom klanu i tamo gdje je radio kao novinar.

„Da govorite o porodici Đukanović, molim vas da vodite računa. Na odluke može uticati samo poslovna politika. Vodite računa o tome ko na vas sve utiče“, istakao je Vukčević.

Ističući da prilikom izbora članova agencija ima stalan prigovor da parlament paušalno i nekritički prenosi svoja ovlašćenja, Medojević je rekao i da se daje portfelj „ljudima za koje ne znamo kakve su im ideje, šta misle o podjeli EPCG, regulaciji cijena, KAP-u i izdvajanju Termoelektrane“.

„Dovedeni smo pred svršen čin da pričamo o ljudima o kojima ništa ne znamo. On tamo treba da štiti građane od monopola. Pridružujem se skepsama da neko ko je iz samog sektora i EPCG, prirodnom logikom će se pojaviti solidarnost i osjećaj pripadnosti tom sistemu“, rekao je Medojević.

Uvjeren da se Skupština nalazi pred izborom „za ili protiv“, Emilo Labudović (Nova) rekao je da je mnogo važnije od toga to što poslanici „nemaju pojma“ o predloženom kandidatu.

„Nije strašno da nije riječ o jednom od najvažnijih sektora u privrednom sistemu. Ovdje je riječ o strašnom nepotizmu. Činjenica da ga ovdje, liše vas četiri-pet ne zna niko, a da treba da bude garant povjerenja da štiti interese građana, je van svake pameti“, rekao je Labudović.

On je ocijenio da bi minimum korektno bilo da su poslanici imali prilike da se sa njim upoznaju putem konsultativnog saslušanja.

„I da na osnovu toga dignemo ruku za i protiv. Ovo je ponižavanje skupštine.nije riječ o pozicionom ili opozicionom odnosu. Da sam na vašem mjestu, a srećom nijesam, ne bi me niko vukao za nos da dignem ruku za nekog o kome pojma nemam.

To što ga 70 posto parlamenta ne zna govori o njegovom autorititetu“, rekao je Labudović, poručujući poslanicima iz vladajuće većine da će račun za takav izbor doći i na njihova vrata.

Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da se pokazalo da je „ova Vlada sa načinom kako predlaže kandidate zaista u punoj politici kadrovskog kapaciteta“, pitajući se da se ovakvim imenovanjem članova odbora dobija nezavisna REA.

Bonus video: