Usvojen Predlog zakona o zaštiti konkurencije

Predlogom je definisano da Agencija u roku od 24 mjeseca donosi rješenje, ali SDP smatra da bi taj rok morao biti kraći
81 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Vesko Belojević
Odbor za ekonomiju, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.06.2012. 15:08h

Odbor za ekonomiju, budžet i finansije usvojio je glasovima vladajuće koalicije Predlog zakona o zaštiti konkurencije koji prije nepunih godinu dana nije prošao skupštinsku proceduru jer je nedostajao jedan glas.

Uzdržani su bili u SNP -u i PZP -u, a poslanici BS i Nove nijesu prisustovale sjednici.

Iako je predlagač prihvatio većinu amandmana SDP -a i SNP među kojima su da Agencija za zaštitu konkurencije mora dodstavljati, osim Vladi, i Skupštini izvještaj o radu, da isti stavlja na svoj sajt i da Vlada nije njen osnivač, ali i dalje su ostala neriješena dva pitanja a to je hoće li se birati novo rukovodstvo u slučaju da izvještaj Skupština ne usvoji i u kom roku Agencija mora do donese rešenje o pokretanju postupka u slučaju kršenja zakona.

Predlogom je definisano da Agencija u roku od 24 mjeseca donosi rješenje, ali SDP smatra da bi taj rok morao biti kraći. Poslanik te partije Damir Šehović podsjetio je da su tražili da to bude šest mjeseci.

“Dobro je što su prihvaćeni amandmani SNP -a i SDP a koji su bitni za malo tržište gdje je veći rizik od zaštite konkurencije, ali smatramo da se mora ponovo ispitati rok od 24 mjeseca “ kazao je Šehović, kome je pomoćnik ministra ekonomije Zoran Perišić odgovorio da je ostavljen rok od 24 mjeseca “kako se ne bi dozvolilo da ne zastarijevaju slučajevi, jer bi tada pomagali onima koji krše konkurenciju”.

Primjena od 2006. godine

Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je da ako Skupština ne usvoji izvještaj trebalo da se bira novo rukovodstvo kao što je predviđeno i sa ostalim agencijama, ali i da Skupština bira dio članova Savjeta Agencije. Perišić je objasnio da se ne može upoređivati Agencija za zaštitu konkurencije sa ostalim agencija jer ona nema regulatornu funkciju.

"Za osnivanje Savjeta sa pet stručnaka iz raznih oblasti nemamo novca u budžetu “ kazao je Perišić, dok je Damjanović odgovorio da će od ministra ekonomije Vladimira Kavarića tražiti da se izjasni li ima političke volje da se taj problem riješi budući da je taj zakon važan kako bi se stalo na put monopolistima u raznim oblastima.

Njegov kolega Dragoslav Šćekić kazao je da se stiče utisak da se bježi od usvajanja zakona, te da se postavlja pitanje krši li Vlada konkurenciju sa dodjelom državne pomoći.

Perišić je kazao država nema stručnjaka koji iima 10 godina iskustva u toj oblasti na čemu su insistirali u Briselu. Predloženo je rešenje pet godina radnog iskustva.

“Ako ostane 10 godina nemamo koga postaviti, a zakon se primjenjuje od 2006. godine", istakao je Perišić.

Zoran Vukčević (DPS) rekao je da država mora stvoriti uslove za sprovođenje zakona budući da je riječ o važnom sistemskom aktu.

“Bitno je stvoriti uslove za nezavisnost Agencije. Mislim da su data dobra rješenja, a o ovim dilemama možemo razgovarati. Treba omogućiti da se djeluje i u nekim kratkim rokovima kako se ne bi narušavala konkurencija", rekao je Vukčević.

Bonus video: