Lukšić i Katnić u Rio de Žaneiru

Savjet prihvatio i izvještaj o Studiji "Ocjena potencijala Crne Gore za prelazak na zelenu ekonomiju: sektorske studije"
6 komentar(a)
lukšić katnić, Foto: Sajt Vlade Crne Gore
lukšić katnić, Foto: Sajt Vlade Crne Gore
Ažurirano: 01.06.2012. 17:00h

Predsjednik Vlade Igor Lukšić, ministar finansija Milorad Katnić, kao i članovi Privredne komore i tri nevladine organizacije predstavljaće Crnu Goru na Trećem svjetskom samitu Ujedinjenih nacija o održivom razvoju Rio +20 koji će se održati sredinom juna.

Kako je saopšteno iz Ministarstava održivog razvoja i turizma na sjednici Nacionalnog savjeta za održivi razvoj članovi su razmatrali Nacrt stručnog dokumenta Platforme sa kojom će se Crna Gora predstaviti u Brazilu i Nacrta četvrtog godišnjeg izvještaja o sprovođenju Nacionalne strategije za održivi razvoj za period 1. januara do 31. decembra 2011. godine.

Savjet je prihvatio i izvještaj o Studiji "Ocjena potencijala Crne Gore za prelazak na zelenu ekonomiju: sektorske studije" koju su izradili Programi Ujedinjenih nacija za razvoj i zaštitu životne sredine (UNDP, UNEP).

Saopšteno je a studija pokazuje da bi analizirane mjere ozeljenjavanja ekonomije Crne Gore značajno smanjile energetsku potrošnju i vezane emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i energetke troškove za energetiku, saobraćaj i turizam i podstakle nova zapošljavanja.

Bonus video: