KAP ne poštuje dogovor sa EPCG, dao samo 2 miliona

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić saopštio je da je KAP posljednjom uplatom samo izbjegao da mu bude dodatno smanjena isporuka struje
4 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.06.2012. 09:23h

Kombinat aluminijuma platio je Elektroprivredi svega dva miliona od obećanih 3,2 miliona eura za neizmirene račune za struju. Time je, prema nezvaničnim informacijama iz EPCG, gorući problem odložio za samo pet dana.

U EPCG su nezadovoljni što KAP nije poštovao prošlonedjeljni dogovor u Ministarstvu ekonomije i tokom ove sedmice uplatio zadatu cifru. Ukupan dug KAP-a za potrošenu električnu energiju prešao je 40 miliona eura.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić saopštio je da je KAP posljednjom uplatom samo izbjegao da mu bude dodatno smanjena isporuka struje.

Spremni i na najgore

Izvršni direktor EPCG Enriko Malerba poručio je “da su spremni i na najgore, da blokiraju račune KAP-a”, odnosno, da preduzmu “sve aktivnosti kako bi štitili svoje interese”.

"Odluka o budućnosti KAP-a ne može biti samo na leđima EPCG", istakao je Malerba

“Dug od 40 miliona eura izaziva probleme unutar EPCG, dolazimo do poteškoća da isplatimo plate zaposlenima, kao novac dobavljačima struje. Zbog toga radimo sve da se smanji dug Kombinata i da na neki način pritisnemo KAP da isplati što je moguće više dugova”, rekao je Malerba.

Iz EPCG su najavili prije dva dana da će isporuku struje KAP-u smanjiti za dodatnih 50 megavata dnevno, ukoliko ne ispoštuju dogovor i počnu plaćati račune za struju.

Odluka o budućnosti KAP-a ne može biti samo na leđima EPCG, istakao je Malerba, zbog čega bi trebalo da “Skupština i Vlada preuzmu odgovornost za dešavanja u Kombinatu”.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Predsjednik Sindikata Aluminijuma: Smanjenje proizvodnje znači samo jedno - tiho gašenje KAP-a
  • O mogućem stečaju KAP-a i razgovoru sa njemačkim investitorima
  • Izvor "Vijesti" blizak Vladi: U Vladi se pokajali zbog prodaje prese iz Kovačnice

Bonus video: