Na prvoj "crnoj listi" Centralne banke biće 2.400 firmi

Prema posljednjim podacima, blokirano je 15.678 preduzeća sa ukupnim dugom od 414,6 miliona
79 pregleda 0 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2012. 20:00h

Skupština je završila raspravu o izmjenama Zakona o platnom prometu koje će omogućiti Centralnoj banci (CBCG) da objavljuje na mjesečnom nivou spisak nelikvidnih firmi, čiji su računi blokirani zbog neizmirenih dugovanja.

Pomoćnik ministra finansija Bojana Bošković objasnila je da će javnosti biti dostupni podaci o firmama čiji su računi blokirani u iznosu većem od 10.000 eura i u neprekidnom trajanju dužem od 30 dana.

CBCG će jednom mjesečno sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu objavljivati spisak na internet stranici po azbučnom redu, a na toj listi će se, prema riječima viceguvernera CBCG Milojice Dakića, naći oko 2.400 firmi sa 92 odsto duga.

Prema posljednjim podacima CBCG na kraju aprila je bilo blokirano 15.678 preduzeća sa ukupnim dugom od 414,6 miliona eura.

Poslanici su dali pozitivne ocjene o predloženim rješenjima za koje vjeruju da će biti potez ka većoj transparentnosti poslovanja u Crnoj Gori.

Veselin Bakić (SNP) je kazao da je trebalo uvesti dodatne kriterijume kojima bi se zaštitile firme koje imaju perspektivu kako ne bi bile žrtva onih koje su dugo vremena blokirane.

"Objavljivanje imena doprinijeće većem stepenu zaštite povjerilaca i olakšaće postupak stečaja", kazao je Bakić, dok je njegov kolega Dragoslav Šćekić ocijenio da je trebalo imena preduzeća objavljivati po visini duga kako bi se odmah znalo ko su najveći dužnici.

Damir Šehović (SDP) smatra da nova rješenja neće doprinijeti problemu dugih rokova plaćanja, zbog čega je potrebno da se jasno preciziraju ti rokovi kroz usvajanje predloga zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza. To je predložila ta partija, a Vlada se još nije izjasnila.

“To bi doprinijelo rješenju problema nelikvidnosti jer velike firme uslovljavaju male sa rokovima plaćanja koji su čak i do 180 dana, što je neizdrživo za mnoge”, kazao je Šehović.

Lider PZP-a Nebojša Medojević ocijenio je da nova rješenja neće uticati na uzroke nelikvidnosti.

“Dugoročni problemi se ne rješavaju kratkoročnim mjerama. Sad neke probleme pokušavate riješiti nekim novim poreskim nametima po glavi stanovnika. Takvih poreskih nameta nije bilo još od turskog zuluma”, ocijenio je Medojević.

Bonus video: