Bivši radnici "Oboda" najavili blokadu kompanije

Ukoliko blokada ne bude dovela do rješenja, proširiti protest u kojem će im se tada pridružiti radnici "Košute" i drugih cetinjskih preduzeća
58 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 18:35h

Bivši radnici "Oboda" počeće da protestuju i blokiraće kompaniju ukoliko Vlada, kao većinski vlasnik, ne ispuni njihove zahtjeve, najavio je predsjednik Sindikata preduzeća, Vojo Vujović, a prenosi agencija MINA.

"Nastavićemo pregovore sa Ministarstvom ekonomije. Ukoliko ne bude rješenja, nećemo dozvoliti da nijedna mašina izađe iz fabrike dok se ne obezbijedi da se zaposlimo mi i naša djeca", kazao je Vujović na sastanku sa predstavnicima Sindikata metalaca.

On je najavio i da će, ukoliko blokada ne bude dovela do rješenja, proširiti protest u kojem će im se tada pridružiti radnici "Košute" i drugih cetinjskih preduzeća.

On je poručio da je krajnje vrijeme da se Vlada okrene ka radnicima "Oboda" i da oni neće dozvoliti dalju devastaciju.

Predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević, objasnio je da je potrebno da se aktivira većinski vlasnik preduzeća, da se uvede stečaj i podnese zahtjev za reorganizaciju na osnovu kojeg treba da se napravi njen plan.

"Kada je u pitanju stečaj, ne samo "Oboda" već i drugih privrednih subjekata, tu je zakon jasan i podrazumijeva aktivnu ulogu većinskog vlasnika, konkretno u ovom slučaju to je država, na njima je taj potez", rekao je Rakočević.

On je objasnio da, ukoliko je Vlada većinski vlasnik "Oboda", onda je bila u obavezi da podnese zahtjev za reorganizaciju na osnovu kojeg bi se izradio plan koji bi ekonomski i pravno bio održiv. Međutim, ukoliko takvog zahtjeva nema, sud jedino ima ovlašćenja da konstatuje bankrot.

"Bilo bi nam zadovoljstvo da imamo plan reorganizacije, da sačekamo 90 dana da se taj plan usvoji", kazao je Rakočević.

Galerija

Bonus video: