Cijene nafte oborila zabrinutost zbog Španije i Kine

Cijene sirove nafte pale su danas na međunarodnim tržištima pod pritiskom strahovanja u vezi sa stanjem u španskom bankovnom sektoru a i Kina je signalizirala da ne planira veliki paket mjera ublažavanja monetarne politike
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 16:08h

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu za 1,23 dolara, na 105,45 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 1,07 dolara, na 89,69 dolara. Španija će uskoro izdati nove obveznice za potrebe finansiranja posustalih banaka i svojih zaduženih regija, iako su se troškovi španskog zaduživanja u međuvremenu približili neodrživom nivou od 7 posto, na kojem su neke zemlje eurozone bile prisiljene da zatraže međunarodnu pomoć.

U međuvremenu su uticajni kineski akademici u državnim medijima upozorili da Peking ne bi trebalo da počinje sa agresivnim mjerama podsticanja ekonomskog rasta. To je prigušilo očekivanja na tržištima da će kineska vlada usvojiti još jedan paket podsticaja, nakon onog vrijednog 4.000 milijardi juana (630 milijardi dolara), usvojenog u vrijeme svjetske finansijske krize.

"Evropska dužnička kriza i strahovanja u vezi s kineskim privrednim rastom u kombinaciji pritiskaju cijene na naftnim tržištima", rekao je Endi Samer iz švajcarskog EGL-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojem internet sajtu je u međuvremenu objavila da je referentne cijena njene nafte u utorak iznosila 105,13 dolara za barel, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

Bonus video: