Transparentno

A2A traži od Vlade da objavi dogovore o prodaji EPCG

Direktor za tehničke i operativne poslove A2A koji je i član borda Rudnika uglja Pljevlja Paolo Roseti garantuje veću zaradu iz Crne Gore u bliskoj budućnosti
6 komentar(a)
Renato Ravaneli, Foto: Arhiva "Vijesti"
Renato Ravaneli, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.05.2012. 15:57h

Generalni direktor A2A Renato Ravaneli izjavio je na zvaničnom skupu akcionara održanom u utorak, kako prenosi Rojters, da je A2A tražila od crnogorske vlade da dozvoli objavu dogovora koji su sklopili.

“Nemamo ništa da sakrijemo, dogovor nije tajan, tražili smo od crnogorske vlade da nam dozvoli njegovu distribuciju”, rekao je Ravaneli, ističući njihov stav i ulogu prema investiciji u EPCG kao maksimalno transparentnu.

Na održanom skupu su nominovani novi članovi kontrolnog odbora kompanije A2A koji će biti na funkciji naredne tri godine. Za predsjednika je odabran bivši predsjednik italijanske regulatorne agencije za energiju, Pipo Ranći, a na predlog gradonačelnika Milana Đulijana Pizapije.

Na mjesto potpredsjednika kontrolnog odbora izabran je Fausto di Meza. Opštine Milano i Breša, (kao glavni akcionari A2A, zajednički kontrolišući 55 odsto akcija kompanije), predstavili su ukupno 12 kandidata, dok su manji akcionari preduzeće Karlo Tasara, i opštine Varese i Bergamo imale su po jednog kandidata.

Devetoro kandidata novog kontrolnog odbora su iz Breše, a opština Milano zalaže se već duže vrijeme da se napusti aktuelni model dvojne uprave između dvije opštine koji je dugo u centru brojnih političkih i operativnih prepirki.

Aktuelni generalni direktor A2A Ravaneli istakao je tokom skupa da je A2A po značaju postala drugi italijanski energetski operater (odmah poslije Enela)

Prema navodima portala Milano Financa, predstavnici opština Milano i Breša imali su “zašivene usne kada je u pitanju informacija ko će biti novi šef kompanije”.

Međutim, pojedini izvori otkrivaju da je glavni favorit za poziciju generalnog direktora, ukoliko Ravaneli ne bude ponovo izabran, Stefano Kao, koji je od 2000. do 2008. bio generalni direktor energetskog giganta Eni čiji je fokus na nafti i gasu.

Aktuelni generalni direktor A2A Ravaneli istakao je tokom skupa da je A2A po značaju postala drugi italijanski energetski operater (odmah poslije Enela).

“Fakturišemo šest milijardi eura godišnje. Podsjećam da je kompanija proizvela 160 miliona dobiti, te da su zaduženja održiva i pod kontrolom. Danas imamo u šaci pojedine elemente kod kojih je sigurna dobit u budućnosti”, izjavio je Ravaneli, precizirajući da imaju 2.000 MW kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (uključujući 800MW u Crnoj Gori), od ukupno 12.000MW instaliranih potencijala koje imaju iz svih izvora.

Direktor za tehničke i operativne poslove A2A koji je i član borda Rudnika uglja Pljevlja Paolo Roseti je istakao da je u Crnoj Gori 90 odsto hidroenergetskih pogona sačinjeno od sistema na akumulaciju, u kojima se mogu izvršiti intervencije sa ciljem optimizacije po pitanju korištenja potencijala i tako povećati prihodi.

“Oblast u Crnoj Gori u kojoj se nalaze ovi pogoni bilježi istorijski nivo padavina koji je tri puta veći od italijanskog prosjeka”, naveo je Roseti, dodajući da su padavine tokom prošle godine bile najniže u posljednjih 50 godina. On je naveo nizak nivo padavina kao uzrok nižih zarada kompanije, garantujući veće zarade u bliskoj budućnosti.