Pismo SNP-a Vujanoviću: Stopirajte poreze "euro po euro"

"Krajnje je neprihvatljivo i nedopustivo da se zakonom uvode obaveze građanima da plaćaju takse na sredstva koja nijesu u njihovom vlasništvu"
9 komentar(a)
mobilni telefon, novac, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.05.2012. 07:45h

Socijalistička narodna partija (SNP) uputila je juče dopis predsjedniku Filipu Vujanoviću u kojem traže da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona kojim se uvode porezi na telefone, kablovsku televiziju i električna brojila, jer, kako smatraju, korisnici tih usluga nijesu vlasnici uređaja na koji bi trebalo da plaćaju naknadu.

"Krajnje je neprihvatljivo i nedopustivo da se zakonom uvode obaveze građanima da plaćaju takse na sredstva koja nijesu u njihovom vlasništvu", upozorava u dopisu potpredsjednik SNP-a Neven Gošović.

Euro po euro: Vladine mjere štednje od juna >>>

Uz takse za mobilni i kablovsku, moguć i skok PDV-a na 19 odsto >>>

U zahtjevu se navodi da bi porez naplaćivali operateri tih usluga, te da nijednom odredbom nije utvrđeno da su građani, kao krajnji korisnici navedenih usluga, obveznici plaćanja naznačenih taksi. Ocjenjuje se, takođe, da su određene stavke predloženog zakona međusobno kontradiktorne.

"Naime, iz odredbi člana 8 naznačenog zakona nesumnjivo proizilazi da je obveznik takse na tarifno brojilo snabdjevač električnom energijom, koji je dužan da taksu na tarifno brojilo obračuna i uplati do kraja mjeseca za prethodni mjesec. Dok se odredbama člana 7 stav 3 istog zakona obaveze plaćanja naznačene takse oslobađaju građani kao vlasnici primarnih stambenih objekata, i korisnici prava iz socijalne zaštite”, navodi u dopisu SNP-a Vujanoviću.

Gošović traži da Vujanović ne proglasi ni zakon o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa, jer tvrdi da je neustavan.

Bonus video: