I najveća Brkovićeva investicija ide na doboš

Ukupni Brkovićevi dugovi iznose, prema grubim procjenama, između 150 i 200 miliona eura
213 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 16:34h

Stečajni sudija Privrednog suda u Bijelom Polju Zoran Ašanin donio je rješenje o otvaranju stečaja u Vektra Jakiću iz Pljevalja. Na taj način pojedinačno najveća investicija Dragana Brkovića, bankrotiranog crnogorskog tajkuna brzo bi mogla otići na doboš.

Za stečajnog upravnika sud je imenovao Moma Jokića, inženjera prerade drveta iz Berana.

Mađarska OTP banka je, prije šest mjeseci, formalno tražila pokretanje stečajnog postupka u Vektra Jakiću, nesuđenoj fabrici prerade drveta, jedinstvenoj na ovim prostorima, koja nije završena.

Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 27. jun, a ročište za ispitivanje potraživanja povjerilaca održaće se 26. jula u Privrednom sudu u Bijelom Polju

U ime svog vlasnika OTP banke iz Budimpešte, podsjećamo, CKB je Brkoviću 15. novembra 2007. odobrila kredit za koji je kao zalog dat udio u preduzeću “Vektra Jakić”, koje posjeduje koncesiju za eksploataciju šume u narednih 30 godina.

Povjerioci Vektra Jakića su pozvani da u roku od 30 dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u Službenom listu prijave svoja obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja. Pozvani su i dužnici stečajnog dužnika "Vektre Jakić" da ispune obaveze prema stečajnoj masi.

Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 27. jun, a ročište za ispitivanje potraživanja povjerilaca održaće se 26. jula u Privrednom sudu u Bijelom Polju.

Na rješenje o otvaranju stečaja, vlasnik Vektre može da se žali Apelacionom sudu u roku od osam dana.

U obrazloženju odluke o uvođenju stečaja napominje se da su predlagač OTP i Crnogorska komercijalna banka, kao zajmodavci, i Vektra Montenegro, kao zajmoprimac i stečajni dužnik, kao solidarni jemac za obaveze, zaključili 15. novembra 2007. ugovor o kreditu.

Prvo je izmijenjen 13. maja 2008, a konačno 22. jula 2010. godine i zaključen sa Vektrom Montenegro kao korisnikom kredita i garantom da će obaveze biti vraćene. S obzirom na to da obaveze nijesu izmirene, OTP banka je shodno odredbama ugovora tražila pokretanje stečajnog postupka.

Bez odgovora iz Vektre Montenegro

Vektra Boka ostala je dužna CKB-u oko 3,8 miliona eura, a Horizon logistic iz Bara 2,48 miliona eura

Iz Vektre Montenegro su mjesecima ubjeđivali javnost i oko 800 zaposlenih u toj grupaciji da su navodno na pragu dogovora sa OTP-om i da je to, maltene, samo pitanje dana. To se nije desilo.

"Vektra Jakić" je samo jedna među sedam firmi bankrotiranog tajkuna u kojoj CKB i OTP već pola godine traže uvođenje stečaja zbog nevraćenih kredita u iznosu od oko 100 miliona eura. Ukupni Brkovićevi dugovi mnogo su veći i iznose, prema grubim procjenama, između 150 i 200 miliona eura.

Dragan Brković

Prije dva mjeseca podgorički Privredni sud uveo je stečaj u Vektri Montenegro zbog nevraćen kredita CKB-u u iznosu nešto većem od 20 miliona eura. Tu odluku je, međutim, na opšte iznenađenje Mađara ukinuo Apelacioni sud, tako da će prvostepeni sud o tome ponovo raspravljati 4. juna.

Oko 200 zaposlenih u Vektra Jakiću, koji su od Nove godine na prinudnim odmorima, već 12 mjeseci nije primilo platu

Apelacioni sud je, u međuvremenu, poništio odluku Privrednog suda o odbijanju predloga za uvođenje stečaja u Vektri Aviation gdje Mađari čitavu godinu ne mogu da naplate potraživanje od 1,2 miliona eura. Vektra Investments duguje CKB-u 1,46 miliona eura.

Vektra Boka ostala je dužna CKB-u oko 3,8 miliona eura, a Horizon logistic iz Bara 2,48 miliona eura. Pred kraj rasprave o uvođenju stečaja u barskoj firmi prošle sedmice, Brkovićev advokat je tražio izuzeće sudije Ivana Kovačevića, i o tom zahtjevu bi predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević trebalo ovih dana da se izjasni.

Kolašinska firma Vektra Voda CKB-u nije vratila 2,83 miliona eura, a bjelopoljski Privredni sud bi o zahtjevu za uvođenje stečaja u ovoj firmi trebalo da raspravlja u petak.

Radnicima duguju milion

Predsjednik sindikalne organizacije u Vektra Jakiću Željko Vučetić kaže da nisu presrećni što je stečaj uveden, ali ni da sadašnje stanje u firmi nije odgovaralo zaposlenima.

Stečajni upravnik iz Berana za Vektru Jakić, Momo Jokić rekao je za "Vijesti" da će postupak stečaja u ovoj kompaniji teći po zakonskom postupku

Vučetić najavljuje sastanak Sindikata, na kojem će razgovarati o daljim aktivnostima.

"Očekujemo da će se nešto riješiti sa ovom firmom da bi izašli iz agonije. Nadam se da će radnici uspjeti da naplate potraživanja", rekao je Vučetić.

Brz za sprovođenje stečaja

Stečajni upravnik iz Berana za Vektru Jakić, Momo Jokić rekao je za "Vijesti" da će postupak stečaja u ovoj kompaniji teći po zakonskom postupku, koji prvo podrazumijeva popis i obezbjeđenje imovine.

"Nakon toga daje se rok od 90 dana za podnošenje predloga za reorganizaciju firme. Sud taj rok može produžiti i do 120 dana. Tek ako ne bude predloga za reorganizaciju, sud proglašava bankrot i ulazi se u proces likvidacije i prodaje", objasnio je Jokić.

Jokić je poznat od ranije da stečajeve, od preuzimanja do prodaje preduzeća, izvršava praktično ekspresno. Tako je makar bilo sa beranskom Fabrikom papira Beranka, koju je za dva-tri mjeseca iz klasičnog stečaja prodao beogradskom biznismenu crnogorskog porijekla Radoju Gomilanoviću.

Ta privatizacija se, potom, pokazala promašenom i propala je. Bio je stačajni upravnik i kolašinskog Eksportdrva kada je pod čudnim okolnostima prodata kotorskom Jugopetrolu, iz kojeg je saopšteno da je to bila greška i zatraženo poništenje privatizacije, što je i učinjeno.

U Beranama je eskpresno prodao atuporevozno preduzeće Jugoprevoz, dok je u Bijelom Polju vodio stečaj u Auto-moto društvu. Važi za jednog od upravnika veoma bliskih stečajnom sudiji bjelopoljskog Privrednog suda, Zoranu Ašaninu. Jokić je i privatni preduzetnik.

Vlasnik je drvoprerađivačke kompanije "19. decembar", registrovane za trgovinu na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom, i jedan od koncesionara na šume.

Galerija

Bonus video: