Svi za raskid sa Rusima, ali Vlada ne raskida

“Sve aktivnosti na rješavanju problema zahtijevaju vrijeme, a svaka alternativa ima dobre i loše strane”, rekao je ministar Kavarić
2 komentar(a)
KAP, Foto: Boris Pejović
KAP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.05.2012. 19:15h

Sve što je Vlada radila u protekla tri mjeseca u vezi sa KAP-om je u pravcu raskida ugovara sa ruskom partnerima, ali nemamo mehanizam da njihove akcije prenesemo na državu.

To je rekao ministar ekonomije Vladimir Kavarić na sjednici Odbora za ekonomiju, budžet i finansije koji je rasmotrio Informaciju o realizaciji zaključaka Skupštine u vezi sa KAP-om o čemu će se danas raspavljati na plenumu.

Ministar je kazao da ne mogu pokrenuti arbitražu za raskid ugovora zato što je to skup postupak koji bi iziskivao dodatno vrijeme.

“Sve aktivnosti na rješavanju problema zahtijevaju vrijeme, a svaka alternativa ima dobre i loše strane”, rekao je ministar.

Poslanik SNP-a Dragoslav Šćekić je kazao da su potrošena tri mjeseca, a da ništa nije riješeno.

Poslanik SNP-a Dragoslav Šćekić je kazao da su potrošena tri mjeseca, a da ništa nije riješeno

"Napravljeno je dodatnih 10 miliona eura duga prema EPCG, a postavlja se pitanje koliko je i prema ostalim povjeriocima. Ovo je političko pitanje gdje se dvije partije iz vlasti prepucavaju, a sve na štetu građana. Dajte da se utvrdi odgovornost za tu situaciju", kazao je Šćekić.

I Damir Šehović (SDP) rekao je da su potrošena tri mjeseca, a da nije ispunjen prvi uslov raskid ugovora sa ruskim partnerima. On je kazao da SDP neće podržati nastavak saradnje sa Rusima i cijepanje EPCG, dok je Zoran Jelić (DPS) rekao da su svi za raskid ali se postavlja pitanje na koji način.

"Mora se vodi računa o Ugovoru o poravnanju, koji bi imao pravne posljedice po državu", kazao je Jelić.

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da treba aktuelizovati pitanje stečaja kao najbolju alternativu uz nastavak proizvodnje, da je potrebno da Državna revizorska institucija (DRI) uradi izvještaj o poslovanju KAP koji bi jedini bio relevantan i da treba spojiti Rudnik i Termoelektranu koji bi bili u državnom vlasništvu.

Kavarić je rekao da je prihvatljivo rešenje da DRI uradi reviziju, a predložio je da se organizuje zajednički sastanak predstavnika Odbora, ministarstava finansija i ekonomije i DRI kako bi se to pitanje definisalo.

"Jasno je da će i ostale garancije doći na naplatu tako da je stečaj najpraktičnija mogućnost za KAP", ocijenio je Purišić

"Stečaj nije opcija koja zavisi od Vlade, već od povjerilaca. Ima više od 600 sporova koji mogu biti pokretač tog postupka. Ako bi se desio, to košta jer bi garancije isti momenat došle na naplatu", kazao je Kavarić, dodajući da treba raspravljati o stavljanju Termoelektrane u funkciju KAP-a pri čemu ne smije biti ugoroženo većinsko vlasništvo u EPCG.

Poslanik Bošnjače stranke Kemal Purišić istakao je da je izbjegavanje stečaja ranije imalo smisla, ali ne i sada.

"Jasno je da će i ostale garancije doći na naplatu tako da je stečaj najpraktičnija mogućnost za KAP", ocijenio je Purišić.

Na pitanje Šćekića da li je ugovor sa ruskim partnerima bio dobro rješenje Kavarić je kazao da je to bila cijena opstanka KAP-a i nije bilo bolje mogućnosti, kao i da on nije učestvovao u tom postupku.

Odbor je usvojio predlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza i amandmane SNP-a na taj zakon, izmjene zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i žigu.

Sjednici nijesu prisustvovali poslanici Nove i PZP-a.

Bonus video: