Pinera: Crnu Goru očekuje “grčki scenario”

Tvorac čileanskog penzionog sistema, koji je kasnije primijenjen u velikom broju zemalja u svijetu, savjetuje da Crna Gora iskoristi taj model
65 pregleda 23 komentar(a)
Hose Pinera, Foto: José piñera
Hose Pinera, Foto: José piñera
Ažurirano: 28.05.2012. 07:08h

S obzirom je Crna Gora zemlja sa velikim brojem penzionera u odnosu na broj zaposlenih, morate odmah početi reforme penzionog sistema, ukoliko ne želite da vam se dogodi grčki scenario, kazao je Dnevnim novinama Hose Pinera.

Tvorac čileanskog penzionog sistema, koji je kasnije primijenjen u velikom broju zemalja u svijetu, savjetuje da Crna Gora iskoristi taj model.

Zemlju sa oko 120.000 penzionera, gdje je u stalnom radnom odnosu svega nešto više od 200.000 građana, u budućnosti očekuju veliki poblemi.

"Pošto je nefinansirani sistem (ne postoji dovoljna akumulacija novca za isplatu budućih penzija), a kako je odnos radnika prema penzionerima na izuzetno niskom nivou (1,7) to će usloviti rast deficita, koji će morati da finansira Vlada. To je upravo problem grčkog penzionog sistema koji je u velikom pomogao bankrot te zemlje", ocijenio je Pinera.

Čileanski model koji je usvojen, djelimično ili potpuno, u 28 zemalja svijeta, mogao bi uspješno da se primijeni i u Crnoj Gori.

Pinera smatra da bi primjenom ovog modela, koristi imali i radnici i država.

"Davanje mogućnosti radnicima da biraju između slanja svojih obaveznih doprinosa državnom sistemu ili da štede svoj novac u svom ličnom penzionom fondu, tako da mogu da sami skupljaju novac za finansiranje svoje penzije kada ostare", smatra Pinera.

Prema njegovim riječima ovaj model proizvodi odlične rezultate za 30 godina, kako na radnike, tako i na privredu zemlje za 30 godina.

Bonus video: