Euro po euro: Vladine mjere štednje od juna

Vlada je planirala i da do kraja godine još nekim fiskalnim mjerama obezbijedi dodatnih 14,3 miliona eura
16 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2012. 11:02h

Mjere štednje, koje je Vlada planirala rebalansom budžeta za ovu godinu, počeće da se primjenjuju od juna, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Projekcije fiskalnih efekata svih predloženih mjera rađene su za period od sedam mjeseci, počevši od juna zaključno sa decembrom", rekli su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Oni su, odgovarajući na pitanje da li će ukupan fiskalni efekat od mjera, koji je planiran na 23,8 miliona eura, biti doveden u pitanje, jer se u Predlogu izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu kao datum početka primjene navodi 1. maj, rekli da u tom smislu neće biti odstupanja od planiranog.

Vlada je, kako se navodi u obrazloženju predloženih izmjena Zakona o kojima Skupština danas nastavlja rasprava, na prihodnoj strani mjerama ekonomske politike u ovoj godini predvidjela implementaciju novih poreskih oblika, počev od 1. maja.

"Planira se uvođenje takse na SIM kartice pri čemu bi operater plaćao po jedan euro mjesečno, što bi u slučaju primjene od maja, uvećalo prihode budžeta za pet miliona eura", navodi se u obrazloženju.

Takođe, predviđenim uvođenjem takse na kablovsku televiziju BBM i Extra TV, po jedan euro mjesečno, moglo bi se prihodovati oko milion eura, ukoliko bi, kako se navodi, počela primjena 1. maja.

Set fiskalnih mjera podrazumijeva i uvođenje takse na električna brojila od jednog EUR mjesečno, od čega bi se, kako se navodi u predlogu rebalansa, za osam mjeseci prihodovalo oko 2,5 miliona eura.

Planira se i uvođenje takse za pušačke zone koja bi takođe iznosila jedan euro po metru kvadratnom mjesečno, a finansijski efekat po tom osnovu bi iznosio milion eura.

Prema konzervativnom proračunu procijenjeno je da bi finansijski efekat fiskalnih mjera iznosio oko 9,5 miliona eura.

Vlada je planirala i da do kraja godine još nekim fiskalnim mjerama obezbijedi dodatnih 14,3 miliona eura.

"Revidiranjem modela za primjenu niže akcize za lož ulje za grijanje i plin, izmjenom Zakona o akcizama u pravcu njihovog povećanja, smanjio bi se prostor za zloupotrebe, a očekivani prihod za osam mjeseci bi iznosio oko četiri miliona eura", navodi se u obrazloženju predloženih izmjena zakona.

Od uvođenja poreza na funkcionerske penzije, kako su naveli, očekuje se prihod od 300.000 eura na osmomjesečnom nivou.

"Oporezivanjem neraspoređene dobiti starije od tri godine možemo očekivati 10 miliona eura u budžet Crne Gore do kraja godine", naveli su ranije iz Ministarstva finansija.

Ukupni fiskalni efekat novih mjera za ovu godinu iznosio bi 23,8 miliona eura, što bi predstavljalo povećanje od oko 0,7 procentnih poena bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vlada je rebalansom budžeta za ovu godinu, u sklopu mjera štednje predvidjela smanjenje zarada funkcionerima sedam odsto, kao i dnevnica za putovanja u inostranstvo 20 odsto.

Rukovodioci javnih ustanova i preduzeća, prema odluci Vlade, ne mogu imati platu veću od tri prosječne neto zarade u Crnoj Gori. Mjerama štednje državnog budžeta predviđena su i smanjenja raznih naknada za rad u radnim i savjetodavnim tijelima državnih organa.

Bonus video: