Lukšić zadužio i sebe i državu, Đukanović izgubio na Prvoj

Kakvog su imovinskog stanja najviši državni funkcioneri i čelnici referendumskih blokova
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2012. 11:31h

Svim funkcionerima su od referenduma porasle plate, većina je i uvećala imovinu, neki su povećali zaduženja, kao premijer Igor Lukšić, a neki ušteđevinu kao potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

Bivši premijer Milo Đukanović je izgubio pravo malo bogatstvo ulažući u bratovu Prvu banku, ali je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) je u junu 2009. godine objavio da imovina Mila Đukanovića iznosi 14,7 miliona dolara.

Sadašnji premijer 2006. godine je kao ministar finansija primao platu od 600 eura, mjesečno je imao i 300 eura od članstva u Savjetu za privatizaciju, dok je od rada u tenderskim komisijama te godine ukupno zaradio 10.000 eura.

Imao je stan od 101 kvadratnom metra u zgradi Maksim, kojeg je procjenio na 130 hiljada eura, a morao je da vraća stambeni kredit od 45 hiljada eura. Premijer je tada u svom vlasništvu imao “reno megan” star godinu, a od ostale imovine naveo je umjetničke slike ne procjenjujući njihovu vrijednost i vaučer u fondu MIG.

Javni dug je 2006. iznosio 777 miliona eura, a sada je 1,4 milijarde

Šest godina kasnije, kao premijer, Lukšić ima platu od 1.100 eura, a u septembru prošle godine, odlukom Vlade zbog ušteda, ostao je bez dodatka od 1.200 eura. Od predavanja na Univerzitetu Donja Gorica, kako je naveo u imovinskom kartonu, mjesečno prima 100 eura, a od autorskih prava na knjigu u prošloj godini je ukupno zaradio hiljadu eura.

Interesantno je da je lična zaduženost Lukšića rasla kao i zaduženost države. Javni dug je 2006. iznosio 777 miliona eura, a sada je 1,4 milijarde.

U štampanom izdanju pročitajte kako posluje šef DPS-a Milo Đukanović, kako štedi porodica Lazović, i kako se kreću primanja Predraga Bulatovića, Andrije Mandića...

Bonus video: