Brković opet izbjegao stečaj

Advokat OTP-a nezadovoljan što se ni nakon šest mjeseci ne završava postupak za barski Horizont
84 pregleda 6 komentar(a)
brkovic dragan, Foto: Arhiva "Vijesti"
brkovic dragan, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.05.2012. 07:01h

Zahtjev CKB-a i OTP faktoringa za uvođenje stečaja u barsku firmu Horizon Logistic (HL) biznismena Dragana Brkovića nije dobila epilog ni na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu.

Sudija Privrednog suda Ivan Kovačević je odbio zahtjev pravnog zastupnika HL-a Ranka Grbavca, koji je tražio da sud odbaci stečajni zahtjev zbog njegove neurednosti.

Novo ročište je 23. maja. U međuvremenu, sud treba da se upozna sa dokumentima, koji mu do sada nijesu bili dostupni. Zastupnik OTP-a Vladimir Radonjić odbacio je tvrdnje Grbavca, ocjenjujući ih kao pokušaj daljeg prolongiranja cijelog postupka koji traje šest mjeseci. Grbavac je svoj podnesak priložio samo dan prije ročišta, dakle u četvrtak, što mu je sudija zamjerio. On se opravdao kratkim rokovima, jer je prošlo ročište održano prethodne sedmice.

Sud će, po odluci sudije Kovačevića, procijeniti imovinu kompanije, a prije odluke o uvođenju stečaja provjeriće i niz dokumenata, između ostalih i ugovor o kreditu između HL-a i CKB-a, ugovor o restrukturiranju, obavještenje o neispunjenju obaveza i ubrzanoj naplati duga, rješenje o izvršenju, kao i više povjerljivih dokumenata Centralne banke o blokiranim računima dužnika.

Grbavac i Radonjić su se juče u više navrata prepirali o opravdanosti zahtjeva za stečaj, a najveća polemika povela se nakon što je zastupnik Brkovića osporio tvrdnju da je kompaniji stiglo rješenje o ubrzanoj naplati duga. Grbavac tvrdi da sud ne bi trebalo da uzima u obzir taj dokument, s obzirom na to da nema dokaza da je on upućen Horizon Logistiku. Nije pomoglo ni to što je Radonjić sudu i njemu pokazao poštansku dostavnicu, jer Grbavac tvrdi da na njoj nije napisano koji dokument je njome dostavljen, odnosno, primljen.

CKB zahtjevom za stečaj pokušava da naplati 2,48 miliona eura kredita koji je dala HL-u posljednjeg dana 2008. godine. Taj ugovor je mijenjan 22. jula 2009, a potom i ugovorom o restrukturiranju u julu prošle godine. Sud treba da utvrdi činjenice i iz svih ugovora barske kompanije i banke u vlasništvu mađarske OTP grupe, prije donošenja konačne odluke.

U šest Brkovićevih preduzeća u toku su ročišta o uvođenju stečaja, a ukupni dugovi procjenjuju se na oko 180 miliona. U ovim kompanijama je zaposleno oko 800 radnika.

Bonus video: