Davidović odlazi, Turci od sljedeće nedjelje gazde Željezare

Stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić, ocjenjuje da je godina otkad je sklopljen ugovor o saradnji sa Davidovićem bila godina velikih muka i iskušenja uspješno savladanih
80 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 18:12h

Jednogodišnja poslovna saradnja nikšićke kompanije Neksan i Željezare juče je zvanično okončana, a danas će popisne komisije izvršiti primopredaju. Kupoprodajni ugovor sa turskom kompanijom Toščelik, koja je imovinu Željezare kupila za 15,1 milion eura, trebalo bi da bude finaliziran krajem naredne sedmice.

Stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić, ocjenjuje da je godina otkad je sklopljen ugovor o saradnji sa Davidovićem bila godina velikih muka i iskušenja uspješno savladanih, da su sačuvali fabriku, našli dobrog i respektabilnog kupca i uz pomoć Vlade riješili se viška radnika.

Perišić je saopštio da prije potpisivanja ugovora Turci žele da detaljno pogledaju svu imovinu, raščiste sve pravne prepreke i da njihovi advokati budu sigurni da se neće pojaviti neko ko će osporiti vlasništvo nad kupljenom imovinom. Nada se da će do četvrtka ugovor biti finalizovan, mada postoje određene problematične tačke koje tek treba da se riješe.

Zaposleni čekaju preuzimanje

"Iz Toščelika se još nijesu izjasnili o broju radnika, mada su ti razgovori "načeti". Kada završim posao sa Neksanom prirodno je da nemam ovlašćenja ni od Privrednog suda, ni Odbora povjerilaca da plaćam zarade iz stečajne mase".

"Formalno–pravno izlaskom kompanije Neksan, dužan sam da raskinem sve ugovore o radu, ali ne želim da ishitreno donesem bilo kakvu odluku. Zamolio sam predstavnike Toščelika da razmisle kako da taj problem riješimo. Uradiću sve da pokušam da ljude ne šaljem na Biro rada već da nađem neki modus da se premosti taj trenutak od kada ne budem imao ovlašćenja dok ih Toščelik ne preuzme u kompaniju koju će osnovati u Crnoj Gori", kazao je Perišić.

Novih 300-400 radnika

Direktor proizvodno-tehničkog sektora Aco Šamšal kazao je da je iz razgovora sa novim vlasnikom shvatio da će biti mjesta za još 300-400 novih radnika, da neće biti problema za radnike koji su sada u Željezari, ali da će morati da se uradi njihova preraspodjela.

Miodrag Davidović je kazao da je uspjeh radnika Željezare" istorijski" jer su sami sebi proglasili bankrot, svjesno otišli u likvidaciju da bi iz toga izašli jači i spremniji, a firma oporavljena.

On je istakao da je razgovarao sa predstavnicima Toščelika i da je ubijeđen da će oni donijeti nešto novo fabrici, kao i da neće biti nekog značajnijeg otpuštanja radnika.

Nće u politiku

Davidović se pohvalio rezultatima koje su postigli – uvećali kapacitet Kovačnice za sto odsto, aktivirali dvije nove peći u Vučionici, tehnički unaprijedili i radnicima isplatili aprilsku zaradu koja je u prosjeku 300 eura veća od obećane (dostigli 700-800 eura).

Davidović je ponovio da će u Rudnike boksita ući samo ukoliko bude prihvaćen od svih radnika, ističući da je Rudnik nuđen svim kompanijama u Crnoj Gori koje se bave sličnim poslom, ali da je samo Neksan aplicirao.

Ponovio je da će se prijaviti za Duvanski kombinat, čim bude raspisan tender, a smatra da je kraći put da se izgradi nova fabrika.

Davidović smatra da u Crnoj Gori nije bilo velikih investicionih promašaja nego su ’promašeni’ ljudi upropastili dobre fabrike i doveli ih na rub propasti.

Davidović tvrdi da njegova pomoć propalim preduzećima nema političku pozadinu.

"Da sam želio da se bavim politikom imao sam milion prilika. Najbolja moja politika biće da spasim mnoge firme u Crnoj Gori", rekao je Davidović.

Neće da plati "hajdučiju EPCG"

Davidović je rekao da su, kada je u pitanju poslovna saradnji sa Elektroprivredom, za dug od 1,47 miliona eura obezbijedili garancije imovinom od 1,65 miliona, čime je EPCG 110 odsto obeštećena, dok je sve ostalo plaćano.

"Ali nametnutu hajdučiju i otimačinu nećemo da platimo. Neka nam uzmu stanove, znaćemo da su ih uzeli i ta će bruka biti jasna.

Neksan je jedina kompanija u istoriji poslovanja EPCG koja je dala garancije i struju plaćala svakih pet dana", kazao je Davidović, aludirajući na struju koju su morali da plaćaju skuplje nego ostale kompanije.

Galerija

Bonus video: